της Καλλίστης Κετσεκιουλάφη
Πηγαίνοντας να συζητήσω με την κυρία Κατερίνα Τζάκη, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου, «ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» δεν φανταζόμουν ότι ο Σύλλογος αυτός έχει μια τόσο πλούσια και πολυσχιδή δραστηριότητα.

Με ημερομηνία ίδρυσης το 1992, οι άνθρωποι του Συλλόγου έχουν αναδείξει και βοηθήσει ουσιαστικά το χωριό τους, τα Σπαρτιά, που παρουσιάζει ιστορικά μια χιλιετή παρουσία στο νησί.
hellas2day.gr: κυρία Τζάκη πότε ξεκίνησε ο Σύλλογος;
Κατερίνα Τζάκη: Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1992 και μέχρι το Μάρτιο του 2011 πρόεδρος του Συλλόγου διετέλεσε ο Διευθυντής του Βαλλιάνειου Γυμνασίου Κεραμειών κ. Παναγής Δίλαλος, με δεξί του χέρι την σύζυγό του επίσης Διευθύντρια του Βαλλιάνειου Λυκείου Κεραμειών κα. Βασιλική Μακρυδήμα.
hellas2day.gr: Ποιο ήταν το έργο τους;
Κατερίνα Τζάκη: Με υπομονή και επιμονή πέτυχαν τους στόχους ίδρυσης του Συλλόγου όπως αναγράφονται στο καταστατικό και έκαναν το Σύλλογο Σπάρτο γνωστό όχι μόνο στη Κεφαλονιά αλλά και ακόμα πάρα πέρα.
hellas2day.gr: Ποιοι άλλοι υπήρξαν μέλη του Συλλόγου;
Κατερίνα Τζάκη: Από το Μάρτιο του 2011 και μέχρι και σήμερα πρόεδρος του Συλλόγου εκλέγεται η κα. Ευαγγελία Παυλάτου που μαζί με το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο στόχος τους είναι η συνεχής ανάπτυξη και ευημερία του χωριού μας και των κατοίκων αυτού.
hellas2day.gr: Ποια είναι σήμερα η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου;
Κατερίνα Τζάκη: Το σημερινό Συμβούλιο που προέκυψε μετά τις εκλογές το Μάρτιο του 2022 έχει την εξής σύνθεση:
- Πρόεδρος: Ευαγγελία Παυλάτου
- Αντιπρόεδρος: Μιχαήλ Μαφρέδας
- Γραμματέας: Άννα Μεταξά Στραβολαίμου
- Ταμίας: Αικατερίνη Τζάκη
- Μέλη: Διατσέντα Κουνάδη — Ουρανία Πούλιου
hellas2day.gr: Από που πήρε το όνομά του ο σύλλογος;
Κατερίνα Τζάκη: Το όνομα του ο Σύλλογος το οφείλει στον Σπαρτινό ζωγράφο Ηλία Λάσκαρη ο οποίος εμπνεύστηκε από τα πολυάριθμα σπάρτα που υπάρχουν στα Σπαρτιά, καθώς επίσης, και από το όνομα του χωριού..
Hellas2day.gr: Ποιες είναι οι δραστηριότητες του Συλλόγου;
Κατερίνα Τζάκη: Επί covid είχαν ατονήσει οι δραστηριότητες αλλά μετά ξανάρχισαν πιο έντονα και δημιουργικά. Έτσι μετά το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δένδρου στο προαύλιο χώρο του νηπιαγωγείου με την έλευση του νέου χρόνου, στις 4 Ιανουαρίου, ο Διονύσης Φωκάς, πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιστορικού και Λαογραφικού Συλλόγου Ριφόρτσο μίλησε με θέμα: «Οι Κεφαλλονίτες στην Άκρη της Γης» Ακολούθησαν βραβεύσεις παιδιών.
Στις 5/2/2023 το Χορευτικό Τμήμα του «Σπάρτου» συμμετείχε στα καρναβαλικά δρώμενα του δήμου Αργοστολίου με το Τμήμα Ενηλίκων
Μέσα στον Μάρτιο ο Σύλλογος απέκτησε και ιστοσελίδα https://to-sparto.gr/el/ για να επικοινωνούν καλύτερα και να ενημερώνονται τα μέλη και οι συγχωριανοί για τις δραστηριότητες. Μπορείτε επίσης να ανατρέξετε και στη σελίδα μας στο Facebook για να τις δείτε πιο αναλυτικά
hellas2day.gr: Ευχαριστούμε πολύ
Ανατρέχοντας στη σχετική σελίδα βρήκαμε και τις υπόλοιπες αναφερόμενες δραστηριότητες που μαρτυρούν την πολυσχιδή και πλούσια παρουσία του Συλλόγου.
Πιο συγκεκριμένα ο πολιτιστικός σύλλογος ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ
-Την Κυριακή των Βαγιώνεν μαζί με άλλους συλλόγους συμμετείχε στον Κατελειό με τραγούδια, παραδοσιακούς χορούς και φαγητό (αλιάδα, μπακαλάο)
-Την Πέμπτη 22 Ιουνίου στο προαύλιο χώρο του συλλόγου με την ορχήστρα του Μάκη Παπά και Ζήση Σκλαβουνάκη αναβίωσε το έθιμο της φωτιάς του Αί Γιαννιού του λαμπαδιάρη με πολύ χορό και άφθονα σουβλάκια!
-Την Παρασκευή 28 Ιουλίου ο σύλλογος οργάνωσε ένα παραδοσιακό κεφαλλονίτικο γλέντι με ζωντανή μουσική στον προαύλιο χώρο του υποδεχόμενος και τους μεταναστεύσαντες Σπαρτινούς που επισκέπτονται το χωριό τους το καλοκαίρι.
-6 Αυγούστου στον όμορφο πεζόδρομο του Αγίου Γερασίμου στα Σπαρτιά με συνδιοργανωτή τον Δήμο Αργοστολίου έλαβε χώρα εικαστική συνάντηση μικρών και μεγάλων κεφαλλήνων καλλιτεχνών.
-Τέλος το «Μυστηριώδες Μπάουλο» του Καραγκιόζη του Βαγγέλη Σταθάτου στις 18 Αυγούστου διασκέδασε μικρούς και μεγάλους βοηθώντας μας έστω και για λίγο στην ψηφιακή αποτοξίνωση.
Λίγα λόγια για τα Σπαρτιά
Τα Σπαρτιά είναι από τους παλαιότερους οικισμούς της Κεφαλονιάς με μεγάλη ναυτική παράδοση. Ο κάμπος του χωριού είναι γεμάτος αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα και ελαιώνες. Κοντινά χωριά είναι τα Κοριάννα και τα Κλείσματα.Το αρχαίο όνομα του χωρίου είναι «ΣΠΑΡΤΕΑ» ή χωρίο του «ΣΠΑΡΤΕΩΣ» οπως προκύπτει απο το «Πρακτικό Κτηματολογίου της Λατινικής Επισκοπής Κεφαλληνίας» Ο οικισμός αναφέρεται σε πρακτικό της Λατινικής Επισκοπής Κεφαλληνίας το 1264.
Οπως παρατηρούμε και σε πολλούς άλλους οικισμούς της χώρας για την αποφυγή πειρατικών επιθέσεων, πριν από πολλά χρόνια, τα στενά δρομάκια του χωριού σχεδιάστηκαν με τρόπο “ψηφιδωτό” και υψηλοί τοίχοι με μικροσκοπικά παράθυρα περιτριγύριζαν τα σπίτια.
Στα μέσα του προηγούμενου αιώνα ο στόλος των Σπαρτιών είχε 90 ιστιοφόρα για τη διακίνηση του εμπορίου στη Μεσόγειο και στον Εύξεινο Πόντο. Τα κυριώτερα χαρακτηριστικά των προσεισμικών Σπαρτιών ήταν η εν τη κυριολεξία δαιδαλώδης ρυμοτομία τους, τα πολύ στενά “καντούνια”, οι πανύψηλες κούρτες των σπιτιών, τα πολύ μικρά παράθυρα ιδίως στο κατώϊ των σπιτιών και τα πολλά ξωκλήσια και παρεκλήσια.
Δυστυχώς το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς από το σεισμό του 1953, όπως και όλη η Κεφαλονιά. Το χωριό ξαναχτίστηκε όπως φαίνεται στη σημερινή του μορφή και ακόμη έχει αυτά τα γνώριμα στενά δρομάκια. Τα σπίτια τους τώρα, όμως, είναι ανοιχτά και ευχάριστα με κήπους και πολλά πολύχρωμα λουλούδια.
Κατά την μακραίωνα ιστορίαν των τα Σπαρτιά ανέδειξαν κατά καιρούς άνδρας διακεκριμένους όχι μόνο στην ναυτιλίαν και τι εμπόριο. Ανέδειξαν διαπρεπείς ιερωμένους, αγωνιστές των Εθνικών μας αγώνων και επιστήμονες. Στο χωριό αυτό γεννήθηκε ο αγωνιστής δημοσιογράφος και ριζοσπάστης Παναγής Πανάς, ο ιδρυτής της έδρας της Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημιου των Παρισίων καθηγητης Φωτεινός Πανάς, έζησε ο ιδρυτης του Λαικού Νοσοκομείου καθηγητής Ιατρικής Μαρίνος.Βαλιάννος. Από τα Σπαρτιά καταγόταν και ο Ευάγγελος Πανάς μέλος της Φιλικής Εταιρίας και επικεφαλής των Κεφαλονιτών εναντίον των Τούρκων το 1821 στην μάχη του Λάλα. Και τα σημερινά Σπαρτιά όμως έχουν να επιδείξουν, εν σχέσει με τον πληθυσμό τους, ικανοποιητικόν αριθμό επιστημόνων όλων των κλάδων.
Ιστορικά
Τα Σπαρτιά έχοντας μια μακραίωνη ιστορία έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στη συλλογική μνήμη των Κεφαλλήνων. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η συμμετοχή της σε όλα τα γεγονότα του νησιού είναι δεδομένη.
Η περιοχή εχει πολλαπλό ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον εν όψει μάλιστα και ανευρέσεως στο παρελθόν αρχαίας επιγραφής, όπως έγραψε (8 Ιανουαρίου 1860) στην «ΠΑΝΔΩΡΑ» ο Παναγής Πανάς. Στη ναυμαχία του Τσεσμέ τον Ιούλιο του 1770, μαζί με τον ρωσικό στόλο, πρωτοστάτησαν οι Σπαρτινοί Καπεταναίοι Πανάς και Λυκιαρδόπουλος.Από το χωριό αυτό εχουν την καταγωγή επιφανείς αγωνιστές του 1821 και μέλη της Φιλικής Εταιρείας,όπως ο εμποροπλοίαρχος Ευαγγέλης Πανάς, ‚ο Γεώργιος Μαρίνου Πανάς,19 ετών έπεσε στην μάχη του Αι Σώστη,Ο Λόχος των Κεφαλλήνων με διοικητή τον Σπ. Πανά έλαβε μέρος και πολέμησε ηρωικά στις μάχες στο Κομπότι και Πέτα στις 4 Ιουλίου 1822 .Οι Σπύρος και Δανιήλ Πανάς αγωνίστηκαν ηρωικά κατά του Ιμπραήμ στις μάχες στο Νεόκαστρο. Στους Ευάγγ. Ποταμιάνο, Ηλ. Πανά και στους άνδρες τους ανατίθεται η φύλαξη του Ναυπλίου.
Απο το χωριο Σπαρτιά κατάγονται: α)Ο Φωτεινός Λυκιαρδόπουλος- Στεκούλης καταδικάστηκε σε ισόβια ως υποκινητής της εξέγερσης της Σκάλας κατα των Αγγλων (1848), β) ο Παναγής Πανάς(1832–1896), ριζοσπάστης, δημοσιογράφος, ποιητής, μεταφραστής αλλά και πολιτικός οραματιστής, έδωσε την ζωή του στον αγώνα για την Ένωση με στόχο την παράλληλη κοινωνική απελευθέρωση, γ)Ο καθηγητής Φωτεινός Πανάς (Photinos Panas), Σπαρτιά Κεφαλονιάς 1832 – Παρίσι 1903, επιφανής χειρουργός οφθαλμίατρος δ) ο καθηγητής της Ιατρικής Μαρίνος Βαλιάνος(1898–1974) ε) Ο Γεράσιμος Αρσένης (30 Μαΐου 1931 — 19 Απριλίου 2016) που διετέλεσε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπουργός (γεννήθηκε στο Αργοστόλι).
-Επίσκοποι Κεφαλονιάς διατέλεσαν οι : Δαμιανός Λυκιαρδόπουλος (1520–1526), Λεόντιος Λυκιαρδόπουλος (1526–1538), Μακάριος Πανάς (1647–1652).Μεγάλη Εκκλησιαστική προσωπικότητα,υπήρξε ο Πανάς Ευσέβιος (1798–1868) καθηγητής της Μεγάλης του Γένους Σχολής, Μέγας Ιεροκήρυκας.
πηγές:
https://to-sparto.gr/el/
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ: ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑ — ΑΝΔΡΕΑ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟ 19ο ΑΙΩΝΑ — ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Πολιτιστικός Σύλλογος Το Σπάρτο — Facebook
Βρείτε μας και στη σελίδα μας στο Facebook: Η Λειβαθώ Κεφαλονιάς σήμερα