- Διαφήμιση -

Άγιος Λαυρέντιος: Το πηλιορείτικο χωριό που έχει μείνει ανέγγιχτο στον χρόνο

Το χωριό οφείλει την ονομασία του στην Μονή του Αγίου Λαυρεντίου, που χτίσθηκε από ρωμαιοκαθολικούς βενεδικτίνους μοναχούς

Ο Άγιος Λαυ­ρέ­ντιος είναι χωριό της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Μαγνη­σί­ας. Βρί­σκε­ται κτι­σμέ­νος στις νότιες πλα­γιές του Πηλί­ου σε υψό­με­τρο 600 μ. και σε από­στα­ση 19 χλμ. ανα­το­λι­κά από τον Βόλο, ανά­με­σα στα χωριά Δρά­κεια και Άγιος Γεώρ­γιος. Κοντά στο χωριό ρέει ο χεί­μαρ­ρος Βρύχωνας.

Ο μόνι­μος πλη­θυ­σμός του χωριού, σύμ­φω­να με την απο­γρα­φή του 2011, ανέρ­χε­ται σε 273 κατοίκους.

Το χωριό οφεί­λει την ονο­μα­σία του στην Μονή του Αγί­ου Λαυ­ρε­ντί­ου, που κτί­σθη­κε από ρωμαιο­κα­θο­λι­κούς βενε­δι­κτί­νους μονα­χούς (τους Αμαλ­φι­νούς) κατά την περί­ο­δο των Σταυ­ρο­φο­ριών (11ος αι.). Το μονα­στή­ρι αργό­τε­ρα εγκα­τα­λεί­φθη­κε για να κτι­σθεί εκ νέου ως ορθό­δο­ξη μονή από τον όσιο Λαυ­ρέ­ντιο τον Τρα­πε­ζού­ντιο, μονα­χό από την Μεγί­στη Λαύ­ρα του Αγί­ου Όρους. Η ανα­κα­τα­σκευή του μονα­στη­ριού ολο­κλη­ρώ­θη­κε το 1378, με την οικο­νο­μι­κή βοή­θεια του βυζα­ντι­νού αυτο­κρά­το­ρα Αλέ­ξιου Γ΄ Κομνη­νού. Σήμε­ρα η Μονή του Αγί­ου Λαυ­ρε­ντί­ου, που βρί­σκε­ται λίγο έξω από το χωριό, απο­τε­λεί γυναι­κείο κοινόβιο.

Την επο­χή που ανα­κα­τα­σκευά­στη­κε η Μονή του Αγί­ου Λαυ­ρε­ντί­ου, τον 14ο αι., τότε άρχι­σε να κατοι­κεί­ται και το χωριό. Η τοπο­θε­σία του χωριού και η σχε­τι­κή αυτο­νο­μία της περιο­χής από κεντρι­κές εξου­σί­ες οδή­γη­σε σε ανά­πτυ­ξη της γεωρ­γί­ας, της βιο­τε­χνί­ας και του εμπο­ρί­ου. Έτσι, στους μετέ­πει­τα αιώ­νες, με την έλευ­ση και άλλων νέων κατοί­κων — Ηπει­ρω­τών, Βλά­χων και νησιω­τών — και με την ανά­πτυ­ξη της γεωρ­γί­ας και του εμπο­ρί­ου, το χωριό του Αγί­ου Λαυ­ρε­ντί­ου μεγά­λω­σε πολύ, για να φτά­σει σε περί­ο­δο ακμής από τα τέλη του 17ου αι. έως τα μέσα του 19ου αι. Οι Αγιο­λαυ­ρε­ντί­τες καλ­λιερ­γού­σαν ελιές και οπω­ρο­φό­ρα στις πλα­γιές κάτω από το χωριό τους έως τον κάμπο μετα­ξύ Αγριάς και Λεχω­νί­ων, ενώ το εμπό­ριο της ελιάς προς όλα τα Βαλ­κά­νια και τις Παρα­δου­νά­βιες περιο­χές απέ­φε­ρε μεγά­λα κέρδη.

Στα χρό­νια της Επα­νά­στα­σης του 1821, ο ιερο­μό­να­χος Κασ­σα­βέ­της υπέ­γρα­ψε την επα­να­στα­τι­κή προ­κή­ρυ­ξη για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Θεσ­σα­λί­ας στο αρχο­ντα­ρί­κι της Μονής του Αγί­ου Λαυρεντίου.…

 

περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες εδώ

- Δια­φή­μι­ση -

- Δια­φή­μι­ση -

- Διαφήμιση -

- Δια­φή­μι­ση -

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.