- Διαφήμιση -

Browsing Category

Γεύσεις

Το τραπέζι των Φώτων

Στο Ασβεστοχώρι της Θεσσαλονίκης υπήρχε το έθιμο των Φώτων με τα πορτοκάλια που αναβιώνει και στις μέρες μας. Από την παραμονή των Θεοφανίων στήνεται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ένα τραπέζι στολισμένο με μεγάλα κλαδιά κυπαρισσιού και…
Read More...

Ζυμωτό ψωμί στο φούρνο του χωριού

Κάποτε το ψωμί αποτελούσε μέρος της καθημερινής διατροφής αλλά και ιεροτελεστία, οι παρακάτω φωτογραφίες φέρνουν όχι μόνο εικόνες αλλά ζεστασιά και αρώματα. Όσοι  έχουν ζήσει στο χωριό τις εποχές εκείνες καταλαβαίνουν ότι το απλό και το…
Read More...

Μπριάμ: Ένα πιάτο γεμάτο Άνοιξη

Το πιθανότερο είναι ότι όταν έφαγε μπριάμ ο ιμάμης δεν λιγοθύμησε όπως συνέβη στην περίπτωση του ιμάμ μπαϊλντί, γιατί είναι ένα υπέροχο και ελαφρύ φαγητό που γίνεται με όλα τα καλοκαιρινά λαχανικά στο ταψί, εξού και σε κάποια μέρη λέγεται…
Read More...

Με 400 διεθνή βραβεία έχει τιμηθεί Έλληνας ελαιοπαραγωγός

Στη συνέντευξή του ο Γ. Σακελλαρόπουλος αποκαλύπτει μικρά και μεγάλα μυστικά της επιτυχίας και ότι το πιο πρόσφατο απ’ αυτά που «τρέχουν» στον μαραθώνιο δρόμο του, είναι οι ελιές υπό τη μορφή σκόνης σε κάψουλα για τη μείωση της…
Read More...

Μίνα Αποστολίδη: Η Ελληνίδα σοκολατοποιός που κατέκτησε το Βέλγιο

Η σοκολάτα ήταν από τα παιδικά της χρόνια η μεγάλη της αγάπη. Της άρεσε να μπερδεύει τα υλικά, να δίνει ονόματα στις συνταγές της και όπως εξηγεί η αφορμή που την έκανε να γίνει σοκολατοποιός ήταν μια «σπρωξιά» που της έδωσε ένας Ιταλός…
Read More...

Τα μπισκότα “ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ” στο μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο Μπενάκη και η έκθεση που φιλοξενεί παρουσιάζει μέσα από αυτό, όλους τους σημαντικούς σταθμούς της εκατοντάχρονης ιστορίας και δράσης της οικογένειας Παπαδοπούλου. Η έκθεση με τίτλο” Παπαδοπούλου 100: Η ιστορία της εταιρείας…
Read More...

Η ιστορία του μπακλαβά

Ο μπακλαβάς είναι ένα γλύκισμα που συναντάται σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής και των πρώην Οθωμανικών χωρών. Αν και η ιστορία του μπακλαβά δεν είναι καλά καταγεγραμμένη, πολλές χώρες διεκδικούν τη δημιουργία του. …
Read More...

Μπομπότα: Το ψωμί της κατοχής

Η μπομπότα ήταν το ψωμί των φτωχών, ήδη από το 1930 και κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα όταν το αλεύρι από σιτάρι δεν υπήρχε ενώ το αλεύρι καλαμποκιού ήταν άφθονο. Έτσι, τα περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούσαν το…
Read More...

Η Βασιλόπιτα και η ιστορία της

Πρωτοχρονιάτικο έθιμο που κόβουμε την παραμονή ή ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Η θρησκευτική παράδοση συνδέει την Βασιλόπιτα με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου, στον οποίο οφείλει και το όνομά της. Περισσότερες πληροφορίες …
Read More...

Η ιστορία του Χριστόψωμου

Χριστόψωμο το λένε. Καμωμένο από αλεύρι, ζάχαρη, λάδι, κρασί, καρύδια, αμύγδαλα, κανελογαρύφαλλο, κόλιαντρο, γλυκάνισο και ροδόνερο πλάθεται με ιδιαίτερη πίστη και ευλάβεια προς το Χριστό που γεννιέται αυτή την Άγια Νύχτα. »Ο Χριστός…
Read More...