24 Ιανουαρίου 1822: Η Τελευταία Πράξη του Αλή Πασά
του Χαράλαμπου Στέρτσου
Σαν σήμερα, πριν από 203 χρόνια, γράφτηκε η τελευταία πράξη στο δράμα της ζωής του Αλή Πασά Τεπελενλή, μιας από τις πιο αμφιλεγόμενες και χαρισματικές προσωπικότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο θάνατός του, στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, στο Νησί των Ιωαννίνων, δεν ήταν μόνο το τέλος ενός ανθρώπου, αλλά και μιας εποχής για τα Βαλκάνια.
Η Άνοδος του Αλή Πασά
Ο Αλή γεννήθηκε στο Τεπελένι της Αλβανίας το 1744, σε μια φτωχή, αλλά αριστοκρατική οικογένεια. Μετά τη δολοφονία του πατέρα του και τις διώξεις που υπέστη η οικογένειά του, ο νεαρός Αλή ξεκίνησε μια πορεία απόλυτης φιλοδοξίας, δόλου και στρατηγικής. Η εξαιρετική του ευφυΐα, η δίψα για εξουσία και οι πολιτικές συμμαχίες του τον οδήγησαν στην εξουσία.
Από το 1788, ως πασάς των Ιωαννίνων, κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα ημιανεξάρτητο κράτος εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι μεταρρυθμίσεις του στην οργάνωση της διοίκησης, η δημιουργία ισχυρών οχυρών, η ενίσχυση του εμπορίου και η ενδυνάμωση της πολεμικής του μηχανής έκαναν τα Ιωάννινα οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της εποχής. Παράλληλα, όμως, ήταν διαβόητος για τη σκληρότητά του, τις πολιτικές δολοπλοκίες και την ανελέητη εξόντωση των αντιπάλων του.
Η Ρήξη με τον Σουλτάνο
Η ανεξαρτησία του Αλή Πασά και οι φιλοδοξίες του τον έφεραν σε σύγκρουση με τον Σουλτάνο Μαχμούτ Β’. Το 1820, ο Σουλτάνος εξέδωσε φιρμάνι που τον κατηγορούσε για προδοσία και τον καθαίρεσε από τη θέση του. Ο Αλή αρνήθηκε να παραδοθεί και συγκέντρωσε στρατό για να υπερασπιστεί τα εδάφη του. Ακολούθησε πολιορκία των Ιωαννίνων, που διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια.
Η Πολιορκία των Ιωαννίνων
Η πολιορκία του Αλή από τα στρατεύματα του Σουλτάνου ήταν από τις σκληρότερες συγκρούσεις της εποχής. Ο αρχιστράτηγος Χουρσίτ Πασάς ανέλαβε την εκστρατεία εναντίον του. Παρά την αρχική αντίσταση, ο Αλή βρέθηκε σε δύσκολη θέση, καθώς οι σύμμαχοί του τον εγκατέλειπαν ένας-ένας. Οι δυνάμεις του περιορίστηκαν στο Κάστρο και, αργότερα, στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.
Η Δραματική Τελική Πράξη
Ο Αλή, με ελάχιστους πιστούς άνδρες, παρέμεινε κλεισμένος στο Νησί, προσπαθώντας να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τον Σουλτάνο. Προσποιούμενος ότι θα παραδώσει τους θησαυρούς του, διαπραγματευόταν για τη ζωή του. Στις 24 Ιανουαρίου 1822, ο Κισσέ Μεχμέτ, απεσταλμένος του Χουρσίτ, εισέβαλε στο μοναστήρι με δόλο. Σε μια σφοδρή συμπλοκή, ο Αλή τραυματίστηκε βαριά. Οι στρατιώτες του Μεχμέτ τον αποκεφάλισαν και έστειλαν το κεφάλι του στην Κωνσταντινούπολη.
Η Κληρονομιά του Αλή Πασά
Ο Αλή Πασάς υπήρξε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Σκληρός τύραννος για τους αντιπάλους του, αλλά και προστάτης των τεχνών και των γραμμάτων. Υπό την ηγεσία του, τα Ιωάννινα έγιναν κέντρο ελληνικής παιδείας και εμπορίου, ενώ η πολιτική του άνοιξε τον δρόμο για τη σταδιακή αφύπνιση των Ελλήνων.
Η Κυρά Βασιλική και η Μετά Θάνατον Ιστορία
Η Ελληνίδα σύντροφος του Αλή, η Κυρά Βασιλική, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία του. Παρέμεινε πιστή στη θρησκεία της, προστάτεψε πολλούς Έλληνες και διαπραγματεύτηκε για την ασφάλεια του Κάστρου. Μετά τον θάνατο του Αλή, εξορίστηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την ανεξαρτησία.
Ιστορία του Αλή Πασά. Μια τραγική αφήγηση εξουσίας, προδοσίας και πτώσης
Η ιστορία του Αλή Πασά είναι μια τραγική αφήγηση γεμάτη αντιφάσεις, προδοσίες, τραγικές φιλοδοξίες και μεγαλεπήβολες στρατηγικές, άφησε βαθύ αποτύπωμα στην ιστορία των Ιωαννίνων και σημάδεψε για πάντα την Ήπειρο και τα Βαλκάνια. Από τον «Άρχοντα των Ιωαννίνων» στο «Λιοντάρι της Ηπείρου», ο Αλή παραμένει μια από τις πιο μυθικές μορφές της εποχής του.