- Διαφήμιση -

Οι αιτιώδεις σχέσεις στη δημιουργία θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας

Το θέμα της κοινωνικής οικονομίας, και το πρόγραμμα της καταπολέμησης της ανεργίας μας μιλάει ο Βασίλης Τακτικός, αναλύει μια σειρά από παράγοντες που πρέπει να ακολουθήσουν οι θεσμοί ώστε να οφέλη να είναι πολλαπλά. Μιλάει τα χαρακτηριστικά και τις αιτιάσεις που καθιστούν την κοινωνική οικονομία ως άξονα καταπολέμησης της ανεργίας. Και το σημαντικότερο όλων που μας επισημαίνει είναι ότι το πρόβλημα της ανεργίας των νέων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με στερεότυπα.

Για το θέμα της κοι­νω­νι­κής οικο­νο­μί­ας, και το πρό­γραμ­μα της κατα­πο­λέ­μη­σης της ανερ­γί­ας μας μιλά­ει ο Βασίλης Τακτι­κός, ανα­λύ­ο­ντας μια σει­ρά από παρά­γο­ντες που πρέ­πει να ακο­λου­θή­σουν οι θεσμοί ώστε τα οφέ­λη να είναι πολ­λα­πλά. Μιλά­ει για τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά και τις αιτιά­σεις που καθι­στούν την κοι­νω­νι­κή οικο­νο­μία  άξο­να κατα­πο­λέ­μη­σης της ανερ­γί­ας. Και το σημα­ντι­κό­τε­ρο όλων,  μας επι­ση­μαί­νει, είναι ότι το πρό­βλη­μα της ανερ­γί­ας των νέων δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί με στερεότυπα.

Συνέ­ντευ­ξη στη Μαρία Άνθη

 

Κε Τακτι­κέ Ποια είναι τα ιδιαί­τε­ρα χαρα­κτη­ρι­στι­κά του Προ­γράμ­μα­τος Κατα­πο­λέ­μη­σης της ανερ­γί­ας των νέων και αντι­με­τώ­πι­ση των ανα­γκών των NEET, μέσα από τις Οργα­νώ­σεις της Κοι­νω­νί­ας των Πολι­τών στην Κοι­νω­νι­κή Επιχειρηματικότητα; 

Η κοι­νω­νι­κή οικο­νο­μία ως τομέ­ας δημιουρ­γί­ας θέσε­ων εργα­σί­ας δεν είναι απλά ένας συμπλη­ρω­μα­τι­κός τομέ­ας ιδιω­τι­κής οικο­νο­μι­κής αλλά, απα­ντά  σε ένα δομι­κό πρό­βλη­μα της οικο­νο­μί­ας που έχει σχέ­ση με τα επαγ­γέλ­μα­τα έντα­σης εργα­σί­ας που απα­ξιώ­νο­νται  και  εκτο­πί­ζο­νται από την αγο­ρά στον ανε­πτυγ­μέ­νο κόσμο από τις επι­χει­ρή­σεις έντα­σης κεφα­λαί­ου. Η κοι­νω­νι­κή οικο­νο­μία εξε­λίσ­σε­ται σε επαγ­γέλ­μα­τα που αντα­πο­κρί­νο­νται σε πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες και στη πραγ­μα­τι­κή οικονομία.

Επαγ­γέλ­μα­τα που μολο­νό­τι έχουν ζήτη­ση δεν είναι δελε­α­στι­κά και τα απο­φεύ­γουν   οι νέοι καθώς παρου­σιά­ζο­νται  κακο­πλη­ρω­μέ­να και απω­θού­νται για κοι­νω­νι­κούς λόγους του φαί­νε­σθαι.  Πρό­κει­ται για επαγ­γέλ­μα­τα όπως: εργά­τες γης, Πωλη­τές, φύλα­κες, οδη­γοί, κηπου­ροί,  σερ­βι­τό­ροι, καμα­ριέ­ρες, υδραυ­λι­κοί, ηλε­κτρο­λό­γοι, ανει­δί­κευ­τοι εργά­τες στις κατα­σκευ­ές, Γηρο­κό­μοι — Οικια­κοί Βοη­θοί — Μπέι­μπι Σίτερ, — Μάγει­ρες–  Μαγεί­ρι­σες ‚– Απο­κλει­στι­κές Νοσο­κό­μες ‚λογι­στές, κ.λ.π.

 

Ποιες είναι οι ιδιαί­τε­ρες αιτιώ­δεις σχέ­σεις που καθι­στούν την κοι­νω­νι­κή οικο­νο­μία ως σημα­ντι­κό άξο­να κατα­πο­λέ­μη­σης της ανεργίας.

Στην απέ­να­ντι όχθη από αυτά τα παρα­δο­σια­κά επαγ­γέλ­μα­τα, δεν βρί­σκο­νται μόνο επαγ­γέλ­μα­τα της υψη­λής εξει­δί­κευ­σης της ψηφια­κής τεχνο­λο­γί­ας, αλλά τα επαγ­γέλ­μα­τα  της νέας οικο­νο­μί­ας του δια­δι­κτύ­ου τα οποία είναι επί­σης έντα­σης εργα­σί­ας όπως: δια­χει­ρι­στές δια­δι­κτύ­ου, δια­χει­ρι­στές ιστο­σε­λί­δων, γρα­φί­στες, Δια­φη­μι­στές   και δια­χει­ρι­στές   ηλε­κτρο­νι­κών καταστημάτων.

Άρα η κοι­νω­νι­κή επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα είναι ανα­γκαία οικο­νο­μι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα εκεί που δεν επι­χει­ρεί ο κερ­δο­σκο­πι­κός τομέ­ας. Το  επι­μορ­φω­τι­κό πρό­γραμ­μα socialneed εστιά­ζει σε αυτού  του είδους επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα  και απευ­θύ­νε­ται σε νέους μέχρι 29 ετών απο­σκο­πεί στον επαγ­γελ­μα­τι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό των νέων  μέσα από δομές της κοι­νω­νι­κής οργά­νω­σης της εργα­σί­ας όπου δρα­στη­ριο­ποιεί­ται η κοι­νω­νι­κή οικονομία.

Δεν στο­χεύ­ει απλά στις επαγ­γελ­μα­τι­κές δεξιό­τη­τες αλλά κυρί­ως τις οργα­νω­τι­κές ικα­νό­τη­τες και στη δημιουρ­γία κοι­νω­νι­κών επιχειρήσεων.

Ας σημειώ­σου­με ότι στην Ελλά­δα η απα­σχό­λη­ση στον τρί­το τομέα της οικο­νο­μί­ας είναι μόλις το 3,3%,  την ίδια στιγ­μή πού στις δυτι­κο­ευ­ρω­παϊ­κές χώρες κυμαί­νε­ται στο 8 με 10%. αυτό το γεγο­νός σημαί­νει μία γενι­κό­τε­ρη υστέ­ρη­ση στην βιο­ποι­κι­λό­τη­τα της απασχόλησης.

 

Ποια είναι η εικό­να της προ­σφο­ράς και της ζήτη­σης εργα­σί­ας στην Ελλά­δα πέρα από αυτούς τους γενι­κούς δείκτες.

Σχε­τι­κά με τη διά­γνω­ση Ανα­γκών της Αγο­ράς Εργα­σί­ας, όπως είπα­με βλέ­που­με στις  αγγε­λί­ες κυρί­ως να ζητού­νται : υπάλ­λη­λοι γρα­φεί­ου, ανει­δί­κευ­τοι εργά­τες, οι πωλη­τές και οι οδη­γοί, μάγει­ρες, σερ­βι­τό­ροι, εργά­τες απο­θή­κης, εργα­το­τε­χνί­τες, τεχνίτης/ στις κατα­σκευ­ές είναι τα δυνα­μι­κό­τε­ρα επαγ­γέλ­μα­τα από πλευ­ράς δημιουρ­γί­ας νέων θέσε­ων εργα­σί­ας επί­σης.

 Μεγά­λη έλλει­ψη υπάρ­χει στην κάλυ­ψη θέσε­ων εργα­σί­ας στα επο­χια­κά επαγ­γέλ­μα­τα του­ρι­σμού ενώ ελλεί­ψεις υπάρ­χουν και στο  κλά­δο του λια­νι­κού εμπο­ρί­ου, τρο­φί­μων, ποτών, και στην τρί­τη θέση ο κάδος των νοσο­κο­μεια­κών δρα­στη­ριο­τή­των νέες θέσεις εργα­σί­ας. Αλλά υπάρ­χουν και τομείς δρα­στη­ριό­τη­τας που έχουν εντε­λώς εγκα­τα­λει­φθεί όπως αγρο­τι­κές καλ­λιέρ­γειες, σχο­λά­ζου­σες γαί­ες, κτί­ρια από υπο­δο­μές και μικρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις που έχουν κλεί­σει, Δημο­τι­κές και δημό­σιες εκτά­σεις που δεν αξιο­ποιού­νται κι όλα αυτά για­τί  αδυ­να­τούν να είναι κερ­δο­φό­ρες διά­φο­ρες μικρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις που συνε­χώς συρρικνώνονται.

Κε Τακτι­κέ όμως, παρα­τη­ρού­με ότι υπάρ­χει μια άρνη­ση στην κάλυ­ψη χαμη­λό­μι­σθων θέσε­ων εργα­σί­ας αυτές οι θέσεις πώς καλύπτονται;

 

Σε αυτό το πεδίο των υφι­στά­με­νων ανε­νερ­γών  υλι­κών και ανθρώ­πι­νων πόρων είναι που μπο­ρεί να ανα­πτυ­χθεί ο μη κερ­δο­σκο­πι­κός τομέ­ας οικο­νο­μί­ας και να δώσει περισ­σό­τε­ρες θέσεις εργα­σί­ας. Στις αιτιώ­δεις σχέ­σεις  υψη­λής ανερ­γί­ας των νέων βλέ­που­με  ένα αντι­φα­τι­κό φαι­νό­με­νο από τη μία μεριά ζήτη­ση χαμη­λής εξει­δί­κευ­σης εργα­ζο­μέ­νων και από την άλλη έλλει­ψη προ­σφο­ράς και άρνη­ση  να καλύ­ψουν αυτές τις χαμη­λό­μι­σθες  θέσεις εργα­σί­ας. Πρα­κτι­κά αυτά τα επαγ­γέλ­μα­τα καλύ­πτο­νται ως ένα βαθ­μό  από τους οικο­νο­μι­κούς μετα­νά­στες άλλων χωρών που δέχο­νται να εργα­στούν με μικρούς μισθούς και πολ­λές φορές ανασφάλιστοι..

Το γενι­κό συμπέ­ρα­σμα είναι ότι η ανερ­γία βρί­σκε­ται πάνω από το 15% τη στιγ­μή που υπάρ­χουν  κοι­νω­νι­κές ανά­γκες που δεν εξυπηρετούνται.

 

Γνω­ρί­ζου­με ότι το κυρί­αρ­χο οικο­νο­μι­κό μοντέ­λο των ιδιω­τι­κών και Δημο­σί­ων επι­χει­ρή­σε­ων τους δύο τελευ­ταί­ους αιώ­νες στη­ρί­χθη­κε  στην διαρ­κή ανά­πτυ­ξη, στην επαγ­γελ­μα­τι­κή κατάρ­τι­ση,  και στις επι­δο­τή­σεις σε ορι­σμέ­νους τομείς της οικο­νο­μί­ας όπως παρα­δείγ­μα­τος χάρη στον αγρο­τι­κό τομέα για την ενί­σχυ­ση της εργα­σί­ας. Τι αλλά­ζει με την κοι­νω­νι­κή επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα σε σχέ­ση  με αυτές τις αρχές. 

 

Αυτό που έχει αλλά­ξει είναι ότι  ανά­πτυ­ξη- μεγέ­θυν­ση ως απο­κλει­στι­κός στό­χος με όρους έντα­σης κεφα­λαί­ου δεν φέρ­νει κατά ανά­γκη και περισ­σό­τε­ρες  θέσεις εργα­σί­ας. Η επαγ­γελ­μα­τι­κή κατάρ­τι­ση στο πλαί­σιο της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας δεν προ­σφέ­ρει λύσεις καθώς  δεν λεί­πουν οι απα­ραί­τη­τες δεξιό­τη­τες των εργα­ζο­μέ­νων, αυτό που λεί­πει είναι η  προ­σαρ­μο­γή στις ανά­γκες για προ­ϊ­ό­ντα και υπηρεσίες.

 

Ποιους ευνο­ούν οι επι­δο­τή­σεις ανερ­γί­ας, τα ίδια τα θεσμι­κά εργα­λεία της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας πώς λει­τουρ­γούν στο νόμο προ­σφο­ράς και ζήτησης; 

 

Στο θεσμι­κό πλαί­σιο, οι επι­δο­τή­σεις της ανερ­γί­ας και  της απα­σχό­λη­σης ευνο­ούν συνή­θως τις μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις και ορι­σμέ­νες δημό­σιες επι­χει­ρή­σεις, δεν προ­σφέ­ρουν ουσια­στι­κές νέες ευκαι­ρί­ες απα­σχό­λη­σης  στις μικρές επι­χει­ρή­σεις έντα­σης εργα­σί­ας που έχουν ζωτι­κές ανά­γκες επι­βί­ω­σης στον αντα­γω­νι­σμό.  Έτσι  στο θέμα της προ­σφο­ράς και της ζήτη­σης εργα­σί­ας υπάρ­χει δομι­κό πρό­βλη­μα στα ίδια τα θεσμι­κά εργα­λεία της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας. Αυτό που θα βάζα­με ως τίτλο της νέας προ­σέγ­γι­σης είναι ότι, ο  σημε­ρι­νός κατα­να­λω­τής σε πολ­λά προ­ϊ­ό­ντα και υπη­ρε­σί­ες πρέ­πει να γίνει ο ίδιος  παρα­γω­γός προ­ϊ­ό­ντων και υπη­ρε­σιών μέσα από συνε­ται­ρι­στι­κές κοι­νω­νι­κές επι­χει­ρή­σεις. Με μια Φρά­ση  να γίνει παρα­γω­κα­τα­να­λω­τής. Είναι μία προ­σέγ­γι­ση  που είναι γνω­στή μέσα από τους κατα­να­λω­τι­κούς συνε­ται­ρι­σμούς στην Ευρώ­πη και τα άλλη­λο­α­σφα­λι­στι­κά ταμεία η οποία θα πρέ­πει να επε­κτα­θεί τώρα  στην ενέρ­γεια που είναι το καυ­τό ζήτη­μα,  στην κοι­νω­νι­κή πρό­νοια και φρο­ντί­δα υγεί­ας, τις ενερ­γεια­κές κοι­νό­τη­τες , αλλά ακό­μα και στην ανα­πτυσ­σό­με­νη οικο­νο­μία του δια­δι­κτύ­ου, αν πράγ­μα­τι επι­διώ­κου­με με νέες δυνα­τό­τη­τες εργα­σί­ας και αυτοαπασχόλησης.

Επι­πλέ­ον, θα πρέ­πει να επι­ση­μαν­θεί η ανερ­γία των νέων δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί  με στε­ρε­ό­τυ­πα της πρώ­της και  της περιό­δου πρώ­της και δεύ­τε­ρης βιο­μη­χα­νι­κής επα­νά­στα­σης που σήμε­ρα δεν λει­τουρ­γούν. Σε εκεί­νες τις περιό­δους η προ­σφο­ρά εργα­σί­ας η οποία  χανό­ταν με την εκβιο­μη­χά­νι­ση στον πρω­το­γε­νή τομέα,  την  αντι­κα­θι­στού­σε  και προ­σέ­φε­ρε νέες θέσεις ο δευ­τε­ρο­γε­νής τομέ­ας και ακο­λού­θως όταν, με την αυτο­μα­το­ποί­η­ση της βιο­μη­χα­νί­ας περιό­ρι­ζε τις  θέσεις εργα­σί­ας στη βιο­μη­χα­νία, δημιουρ­γού­σε νέες θέσεις  τομέ­ας των υπηρεσιών.

Τώρα,  στις αρχές του 21ου αιώ­να με την  ψηφιο­ποί­η­ση  των υπη­ρε­σιών αυτή η μετα­φο­ρά των απα­σχο­λου­μέ­νων φθά­νει  σε αδιέ­ξο­δο καθώς, από  την αυτο­ε­ξυ­πη­ρέ­τη­ση των πολι­τών προ­κύ­πτει  περιο­ρι­σμός της γρα­φειο­κρα­τί­ας, και κατά ανά­γκη  ο περιο­ρι­σμός των θέσε­ων εργα­σί­ας έτσι που  δεν μπο­ρούν να υπο­κα­τα­στα­τή­σουν  οι δημιουρ­γού­με­νες θέσεις με τις νέες τεχνολογίες.

Κατά αυτό το τρό­πο  αλλά­ζουν ορι­σμέ­νες από τις πάγιες παρα­δο­χές που γνω­ρί­ζα­με σε σχέ­ση με την τη δημιουρ­γία νέων θέσε­ων εργα­σί­ας, στην αντί­λη­ψη  που  κυριαρ­χού­σε   η οικο­νο­μι­κή μεγέ­θυν­ση, η αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα, η υψη­λή εξει­δί­κευ­ση και η επαγ­γελ­μα­τι­κή κατάρ­τι­ση. Τώρα είμα­στε ανα­γκα­σμέ­νοι να επεν­δύ­σου­με περισ­σό­τε­ρο στο συνερ­γα­τι­κό τομέα της οικονομίας.

Επο­μέ­νως,  κι αν ακό­μη απο­κτή­σουν υψη­λό­τε­ρη εκπαί­δευ­ση οι νέοι, πάλι άνερ­γοι θα μεί­νουν,  προ­φα­νώς επει­δή  οι θέσεις υψη­λής εξει­δί­κευ­σης είναι για τους λίγους δεν  αφο­ρούν  τους πολ­λούς. Ας σημειώ­σου­με  άλλω­στε ότι είναι υψη­λό   το ποσο­στό των νέων πτυ­χιού­χων στη Ελλά­δα. Έτσι δεν δυσκο­λεύ­ο­νται μόνο να βρουν εργα­σία  οι νέες αλλά γενι­κό­τε­ρα  όλες οι κατηγορίες.

Το  αίτη­μα των μικρο­με­σαί­ων επι­χει­ρή­σε­ων που είναι ανά­γκη να υιο­θε­τή­σουν και οι κοι­νω­νι­κές επι­χει­ρή­σεις είναι «Να επι­δο­τη­θεί η εργα­σία» : Να δοθεί δηλα­δή επί­δο­μα εργα­σί­ας και όχι επί­δο­μα ανερ­γί­ας. Στις περι­πτώ­σεις εκεί­νες που  υπάρ­χει ανερ­γία και ο άλλος δεν πάει να δου­λέ­ψει, αυτό σημαί­νει που  υπάρ­χει πρό­βλη­μα με το μερο­κά­μα­το που  είναι φτη­νό. Άρα, η λύση είναι να ενι­σχυ­θεί το εργα­τι­κό κόστος στις κοι­νω­νι­κές επιχειρήσεις.

 

 Σύμ­φω­να με  έρευ­να που έχε­τε κάνει τι πρέ­πει να αλλά­ξει ή  καλύ­τε­ρα τι πρέ­πει να προ­σθέ­σου­με στις επι­λο­γές της πραγ­μα­τι­κής  οικο­νο­μί­ας με στό­χο την πλή­ρη απα­σχό­λη­ση.

 

Στο συλ­λο­γι­κό φαντα­σια­κό, αυτό που λέγε­ται απλά κοι­νή γνώ­μη  επι­κρα­τεί ακό­μη η  λογι­κή ότι η οικο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη σε επί­πε­δο ΑΕΠ θα ανε­βά­σει και το επί­πε­δο της απα­σχό­λη­σης κάτι  όμως δεν συμ­βαί­νει πλέ­ον  αντι­στοί­χως ανά­λο­γα και με την ζήτη­ση της εργασίας .

Ούτε συμπί­πτει με την  λογι­κή  ότι η αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα των επι­χει­ρή­σε­ων θα ανε­βά­σει την κερ­δο­φο­ρία και κερ­δο­φο­ρία με τη σει­ρά της θα δημιουρ­γή­σει νέες θέσεις εργασίας.

Η αντί­λη­ψη αυτή είναι αρκε­τά ξεπε­ρα­σμέ­νη με δεδο­μέ­νο ότι  ψηφιο­ποί­η­ση, αυτο­μα­το­ποί­η­ση και ρομπο­το­ποί­η­ση της παρα­γω­γής μπο­ρεί να ανε­βά­ζει την κερ­δο­φο­ρία σε πολ­λούς τομείς και ταυ­τό­χρο­να να περιο­ρί­ζει  τα εργα­τι­κά χέρια.

Το επι­χεί­ρη­μα, ότι η προ­σαρ­μο­γή των σπου­δών στις ανά­γκες της «αγο­ράς» θα εξα­σφα­λί­σει άμε­σα μια επι­κερ­δή εργα­σία στους απο­φοί­τους, είναι, εκτός των άλλων, ολο­κλη­ρω­τι­κά αβά­σι­μο και παρα­πλα­νη­τι­κό. Ούτε η υψη­λή εξει­δί­κευ­ση στους προηγ­μέ­νους τομείς τεχνο­λο­γί­ας συν­δέ­ε­ται με την ανά­πτυ­ξη της απα­σχό­λη­σης. Ούτε η υψη­λή κατάρ­τι­ση θα λύσει το πρό­βλη­μα της ανεργίας.

Αν ήταν έτσι δεν θα είχα­με αντί­στοι­χα υψη­λή  ανερ­γία  πτυ­χιού­χων που σημαί­νει ότι το πρό­βλη­μα δεν οφεί­λε­ται στην έλλει­ψη των κατάλ­λη­λων ειδι­κο­τή­των και δεξιο­τή­των τους. Σήμε­ρα  η ανερ­γία παρα­μέ­νει πολύ υψη­λό­τε­ρη, ανε­ξαρ­τή­τως βαθ­μί­δας εκπαί­δευ­σης, σε σύγκρι­ση με τα προ της κρί­σης επί­πε­δα και καλύ­πτει όλους τους επαγ­γελ­μα­τι­κούς κλάδους.

 

Κε Τακτι­κέ και θα ρώτα­γε κανείς, όσον αφο­ρά την υψη­λή εξει­δί­κευ­ση τι γίνεται;

 

Η υψη­λή εξει­δί­κευ­ση αφο­ρά ένα μικρό κλά­σμα της ζήτη­σης, δεν ισχύ­ει το ίδιο με τους ανει­δί­κευ­τους  νέους με χαμη­λά προ­σό­ντα  όπως είναι οι προ­σω­πο­ποι­η­μέ­νες υπη­ρε­σί­ες στη φρο­ντί­δα των παι­διών των ηλι­κιω­μέ­νων και βοή­θεια στο σπί­τι, στη φρο­ντί­δα υγεί­ας και εν γένει στην κοι­νω­νι­κή πρό­νοια. Όπως και στις  παρα­δο­σια­κές ασχο­λί­ες  για την παρα­γω­γή, της τρο­φής το μαγεί­ρε­μα, το νοι­κο­κυ­ριό τη φρο­ντί­δα  και τη φύλα­ξη των παι­διών και των ηλι­κιω­μέ­νων   η φρο­ντί­δα υγεί­ας, δεν αλλά­ζει με την ανά­πτυ­ξη της τεχνολογίας.

Υπάρ­χει επί­σης το δεδο­μέ­νο της  ζήτη­σης εργα­τών γης  για τη συγκο­μι­δή των καρ­πών της ελιάς,  που είναι υψη­λής δια­τρο­φι­κής αξί­ας προ­ϊ­όν,  που τα μερο­κά­μα­τα στοι­χί­ζουν περισ­σό­τε­ρο από την από­δο­ση προ­ϊ­ό­ντος   και αυτό είναι ασύμ­φο­ρο  για εκμε­τάλ­λευ­ση το ίδιο συμ­βαί­νει με ΄λες τις δεντρο­καλ­λιέρ­γειες και με συγκο­μι­δή ξηρών καρπών.

Το ζήτη­μα λοι­πόν που έχου­με εδώ να εξε­τά­σου­με στο πλαί­σιο της κοι­νω­νι­κής οικο­νο­μί­ας, πώς θα ικα­νο­ποι­η­θούν βιώ­σι­μες πρα­κτι­κές ανά­γκες της κοι­νω­νί­ας και ταυ­τό­χρο­να θα βρουν απα­σχό­λη­ση τα άτο­μα που μπο­ρούν να εξυ­πη­ρε­τή­σουν αυτές τις  βιο­τι­κές ανάγκες.

 

 

Έχω την εντύ­πω­ση ότι οι  Ισχυ­ρι­σμοί αυτοί έχουν να κάνουν με το αίτη­μα της τοπι­κής «αυτάρ­κειας» και της τοπι­κής απα­σχό­λη­σης, το ερώ­τη­μα είναι αν  η κοι­νω­νι­κή οικο­νο­μία έρχε­ται σε αντί­θε­ση με την τάση της παγκο­σμιο­ποί­η­σης της οικονομίας;

 

Σε ότι αφο­ρά την παγκο­σμιο­ποί­η­ση της οικο­νο­μί­ας και την ανά­γκη για τοπι­κή αυτάρ­κεια νομί­ζω κατά πρώ­τον ότι, η παγκο­σμιο­ποί­η­ση βάλ­λε­ται σήμε­ρα από εκεί­νες τις δυνά­μεις που ιστο­ρι­κά την προ­ώ­θη­σαν, αυτό δηλώ­νει άλλω­στε η ενερ­γεια­κή και η επι­σι­τι­στι­κή κρί­ση που έχει ξεσπά­σει από τους περιο­ρι­σμούς της ελεύ­θε­ρης αγοράς.

Εάν δεν υπήρ­χαν οι περιο­ρι­σμοί  ο προ­στα­τευ­τι­σμός, και οι πολι­τι­κές κυρώ­σεις δεν θα είχα­με ενερ­γεια­κή κρί­ση. Οι συνέ­πειες δεί­χνουν την ανά­γκη και για την τοπι­κή δια­τρο­φι­κή αυτάρ­κεια. Κατά τα άλλα δεν τίθε­ται θέμα με την ρεα­λι­στι­κή εξέ­λι­ξη της παγκο­σμιο­ποί­η­σης που έχει στα θετι­κά της να ανε­βά­ζει σε υψη­λά επί­πε­δα την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα της οικο­νο­μί­ας. Υπάρ­χουν όμως και τα  κενά που αφή­νει  σε σχέ­ση με την «τοπι­κή αυτάρ­κεια» και την τοπι­κή απα­σχό­λη­ση που είναι απώ­λεια για το τοπι­κό εισό­δη­μα και η λύση πρέ­πει να ανα­ζη­τη­θεί μέσα από την εναλ­λα­κτι­κή  συλ­λο­γι­κή επιχειρηματικότητα.

Ενδει­κτι­κό παρά­δειγ­μα είναι η Κίνα και η Ινδία που εξι­σορ­ρό­πη­σαν το άνοιγ­μα στην παγκο­σμιο­ποί­η­ση με τους μαζι­κούς συνε­ται­ρι­σμούς για να στη­ρί­ξουν τις τοπι­κές δια­τρο­φι­κές ανάγκες.

Η επι­δί­ω­ξη στη συγκε­κρι­μέ­νη περί­πτω­ση της  τοπι­κής αυτάρ­κειας σημαί­νει ότι  αξιο­ποιού­νται  ανθρώ­πι­νοι πόροι μαζί με  ανε­νερ­γούς φυσι­κούς υλι­κούς πόρους που είναι  δια­θέ­σι­μοι καθώς ορι­σμέ­νες από τις υπο­δο­μές  της χώρας που σε δια­φο­ρε­τι­κή περί­πτω­ση αχρηστεύονται.

 

Έχε­τε επι­ση­μά­νει λοι­πόν την ενερ­γο­ποί­η­ση τον τοπι­κών ανε­νερ­γών πόρων, την ανά­γκη για την τοπι­κή αυτάρ­κεια που ενι­σχύ­ει και την τοπι­κή απα­σχό­λη­ση, Ποιες είναι οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να αξιο­ποι­η­θούν αυτοί οι ανε­νερ­γοί δια­θέ­σι­μοι πόροι Όπως τους λέτε;

 

Πρώ­τον θα πρέ­πει να ανα­γνω­ρί­σου­με ποιο είναι το αντι­κεί­με­νο της κοι­νω­νι­κής επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας και σε ποιους τομείς μπο­ρεί να  εστια­στεί και  δεύ­τε­ρον, το υπο­κεί­με­νο της κοι­νω­νι­κής επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας και  τη   ιδιαι­τε­ρό­τη­τα  του ανα­φο­ρι­κά με το συνερ­γα­τι­κό  επιχειρείν.

Το αντι­κεί­με­νό της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας μπο­ρού­με να το επι­κε­ντρώ­σου­με στους ακό­λου­θους τομείς΄:

  • H κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση της ενέρ­γειας μέσα από τους ενερ­γεια­κούς συνεταιρισμούς
  • H δια­τρο­φι­κή αυτάρ­κεια με τη συμ­βο­λαια­κή κοι­νω­νι­κή Γεωργία
  •  OI  νέες συνερ­γα­τι­κές δομές κοι­νω­νι­κο­ποί­η­σης της υγεία
  • Η  πολι­τι­κή Συνερ­γα­τι­σμού της κοι­νω­νι­κής κατοικίας
  • συμ­με­το­χι­κή πρά­σι­νη — κοι­νω­νι­κή επιχειρηματικότητα
  • την ανά­πτυ­ξη της κοι­νω­νι­κής επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας στην τοπι­κή αυτοδιοίκηση
  • Η  ψηφια­κή κοι­νω­νι­κή επιχειρηματικότητα
  • Η  κοι­νω­νι­κή πολι­τι­στι­κή επιχειρηματικότητα
  • με την διεκ­δί­κη­ση θεσμι­κής συγκρό­τη­σης και Οικο­νο­μι­κών πόρων όσο από εθνι­κούς όσο και από ευρω­παϊ­κούς πόρους.

 

Κε Τακτι­κέ, όπως κατα­λα­βαί­νου­με το υπο­κεί­με­νο της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας, θα πρέ­πει να το οριο­θε­τή­σου­με, μπο­ρεί­τε να μας μιλή­σε­τε για την πλευ­ρά αυτή της παραγωγικότητας;

 

Το υπο­κεί­με­νο  της κοι­νω­νι­κής επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας θα πρέ­πει να το οριο­θε­τή­σου­με ως συλ­λο­γι­κή επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα, ένα μηχα­νι­σμό δικτύ­ω­σης και οργά­νω­σης μετα­ξύ κατα­να­λω­τών  και παρα­γω­γι­κού φορέα χωρίς δια­με­σο­λά­βη­ση και μεσάζοντες.

Η Κοι­νω­νι­κή επι­χεί­ρη­ση οφεί­λει να εξυ­πη­ρε­τεί το σύν­θε­το έργο της κινη­το­ποί­η­σης των ανθρώ­πι­νων πόρων και της δικτύ­ω­σης των κοι­νω­νι­κών επι­χει­ρή­σε­ων από όλες τις πλευ­ρές – πολί­τες, κατα­να­λω­τές, επαγ­γελ­μα­τί­ες, παρα­γω­γούς, κοι­νω­νι­κούς φορείς της Τοπι­κής Αυτοδιοίκησης.

Παράλ­λη­λα, η κινη­τι­κό­τη­τα όλων των συντε­λε­στών της κοι­νω­νι­κής οικο­νο­μί­ας συντε­λεί στη συγκρό­τη­ση κοι­νω­νι­κού κεφα­λαί­ου, στη συγκέ­ντρω­ση επεν­δυ­τι­κού κεφα­λαί­ου και στη διά­χυ­ση γνώ­σης με τελι­κό στό­χο την ενδυ­νά­μω­ση της κοι­νω­νι­κής επιχειρηματικότητας.

Τέτοιοι φορείς είναι οι κατα­να­λω­τι­κοί συνε­ται­ρι­σμοί, οι ενερ­γεια­κοί συνε­ται­ρι­σμοί, οικι­στι­κοί  συνε­ται­ρι­σμοί, δασι­κοί,  ανα­κύ­κλω­σης, κοι­νω­νι­κοί συνε­ται­ρι­σμοί ομά­δων κοι­νω­νι­κό απο­κλει­σμό, κοι­νω­φε­λείς επι­χει­ρή­σεις, για παι­δι­κούς σταθ­μούς και φρο­ντί­δας  ατό­μων με ειδι­κές ανά­γκες και ηλι­κιω­μέ­νων, και εκτεί­νο­νται στον τομέα των αλλιώς φασι­στι­κών ταμεί­ων και συνε­ται­ρι­στι­κών τραπεζών.

Το πλε­ο­νέ­κτη­μα στην κοι­νω­νι­κή επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα είναι η κοι­νω­νι­κή  υπο­στή­ρι­ξη και η συμ­με­το­χι­κό­τη­τα των ίδιων των κατα­να­λω­τών, το μειο­νέ­κτη­μα είναι στην ευε­λι­ξία της διοί­κη­σης αυτών των επι­χει­ρή­σε­ων. Οι δυσκο­λί­ες πάντως προ­κύ­πτουν από το έλλει­μα θεσμών  οργα­νω­τι­κής κουλ­τού­ρας στη δια­χεί­ρι­ση των κοι­νω­νι­κών επιχειρήσεων.

Βρεί­τε μας και στη σελί­δα μας στο Facebook:

Η Κοι­νω­νι­κή Οικο­νο­μία σήμερα

 

 

 

 

 

 

- Δια­φή­μι­ση -

- Δια­φή­μι­ση -

- Διαφήμιση -

- Δια­φή­μι­ση -

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.