του Χαράλαμπου Στέρτσου
Πάνω από 2 εκατομμύρια! σελίδες, πληθώρα εφαρμογών και πάνω από 130 εκατομμύρια γενεαλογικά δένδρα (μέσω αναλύσεων DNA) έχουν συγκεντρωθεί σε γενεαλογικούς ιστότοπους. Οι ιστότοποι Ancesty.com, MyHeritage, Geni ( περιέχει πάνω από 13 εκατομμύρια γενεαλογικά δένδρα), Science Alert, κ.ά είναι χαρακτηριστικοί αυτής της τάσης που τουλάχιστον στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς) αποτελεί μόδα.
Η παραδοσιακή πρακτική ήταν η αναζήτηση πληροφοριών σε ληξιαρχεία, πράξεις γάμων, βαπτίσεων και θανάτων. Στο βαθμό που πολλά από αυτά τα δεδομένα ψηφιοποιήθηκαν η αναζήτηση τους κατά το μεγαλύτερο μέρος μετατοπίστηκε στο διαδίκτυο μέσω πολλών ιστοσελίδων. Σε πολλές από αυτές υπάρχει συνδρομή κι ενθάρρυνση τοποθέτησης στοιχείων του γενεαλογικού δένδρου έτσι ώστε να διευκολύνουν αυτή τη διεθνή προσπάθεια αυτογνωσίας
Πολλοί κοινωνικοί επιστήμονες όπως οι: Touraine (2005), Beck (1994), Wright (2007), Chrysochoou (2003) έχουν επισημάνει πως η παγκοσμιοποίηση άλλαξε τις όψεις της κοινωνικής ζωής κι άρα τις κοινωνικές δράσεις, διεκδικήσεις κι ενδιαφέροντα. Σε αυτές τις μετατοπίσεις η ταυτότητα η οποία αποτελεί δυναμική κυκλική έννοια που εμπερικλείει τις όψεις της γνώσης ενός ατόμου για τον εαυτό του, τα αιτήματα που εγείρει από τους άλλους και την αναγνώριση επανανοηματοδοτείται από την ιδεολογία που έχει αποκτήσει από την παγκοσμιοποίηση. Μέσα σε αυτό το νέο μοντέλο όπου η ίδια η πολιτική και κοινωνική διάρθρωση αδυνατεί να δώσει λύσεις, όπου η κοινωνική διαστρωμάτωση, η κοινωνική κινητικότητα, η διεκδίκηση κοινωνικών δικαιωμάτων αδυνατούν να υποστηρίξουν το κοινωνικό υπόδειγμα αναδύεται το πολιτισμικό παράδειγμα. Οι διεκδικήσεις πλέον γίνονται πολιτισμικές, ηθικές, κοινοτικές, οικουμενικές και έχουν στόχο να δώσουν στο υποκείμενο ένα νέο πρότυπο, αξίες, στήριξη και ελευθερία. Ο Θεός, η αταξική κοινωνία αδυνατούν να νοηματοδοτήσουν κοινωνικές αξίες όπως στο παρελθόν. Ο Αρης Φακίνος στο βιβλίο του «Τα παιδιά του Οδυσσέα» γράφει: …Μακριά από τη πατρίδα μας δεν θα επιζούσαμε παρά μονάχα όσο καιρό μέναμε κολλημένοι στις ρίζες μας, σαν λίγοι σβώλοι από τη γη μας.
Ο άνθρωπος στις μέρες μας στρέφεται στο κοντινό του περιβάλλον, στην οικογένεια, στην κοινότητα, για να ανανοηματοδοτήσει την ταυτότητά του. Κι αυτό μέσα σε καταστάσεις οικονομικής κρίσης, σύγχυσης, παγκοσμιοποίησης εντείνεται. Η μνήμη και τα αυθεντικά τεκμήρια του παρελθόντος έρχονται αρωγοί στη διατήρηση ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας.
Ο Γιάνιβ Ερλιχ καθηγητής υπολογιστικής βιολογίας επικεφαλής μιας ομάδας ερευνητών του πανεπιστήμιου Κολούμπια της Νέας Υόρκης μελέτησαν τα γενεαλογικά «προφίλ» 86 εκατομμυρίων ατόμων και ανακάλυψαν μακρινούς οικογενειακούς δεσμούς αίματος ή γάμου ανάμεσα σε 13 εκατομμύρια ανθρώπους διασκορπισμένους σε διάφορα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας. Ταυτόχρονα η έρευνα αυτή βοήθησε να κατανοήσουμε τις νέες συνήθειες ή τις αλλαγές κοινωνικών συνθηκών της ανθρωπότητας τους τελευταίους αιώνες! Για παράδειγμα μελετώντας σε βάθος χρόνου πέντε αιώνων τις μετακινήσεις πληθυσμών διαπιστώθηκε ότι πριν το 1750 οι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ παντρεύονταν άτομα που ζούσαν σε απόσταση λιγότερη των δέκα χιλιομέτρων από αυτούς ενώ 200 χρόνια μετά (από το 1950 κι έπειτα) παντρεύονται κάποιον‑α που έχει γεννηθεί μέχρι και εκατό χιλιόμετρα από τον τόπο γέννησης τους. Επίσης μεταξύ 1650- 1850 ήταν συχνός ο γάμος σε τεταρτόξαδερφα αλλά όχι σήμερα πια. Σε μια άλλη διαπίστωση οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατά τα τελευταία 300 χρόνια οι γυναίκες στη Β. Αμερική και στην Ευρώπη είχαν την τάση να μεταναστεύουν περισσότερο από ό,τι οι άνδρες. Οι άνδρες όμως ταξίδευαν πιο μακριά σε σχέση με τις γυναίκες!
Πολλά συμπεράσματα θα προκύψουν από την περαιτέρω αξιοποίηση των γενεαλογικών δένδρων. Εξάλλου πολλές επιστήμες όπως η ψυχανάλυση, η γενετική, η ιατρική, η ανθρωπολογία, η κοινωνιολογία, η οικονομία και χρησιμοποιούν τα γενεαλογικά δένδρα για να εξαγάγουν πλείστα συμπεράσματα. Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν το γενεόγραμμα διαγνωστικά και θεραπευτικά προσπαθώντας να κατανοήσουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.
Η Rootsmania είναι ζήτημα χρόνου να γίνει μόδα και στη χώρα μας μόλις ο κονιορτός της οικονομικής κρίσης και του κορονοϊού υποχωρήσει και οι άνθρωποι μπορέσουν να ξανακοιτάξουν με ασφάλεια εντός τους. Ίσως τότε εκπλαγούν όταν συνειδητοποιήσουν ότι κατάγονται από έναν μακρινό πρίγκηπα….όπως στα παραμύθια… που πάντα αγαπάμε να ψάχνουμε στη ζωή μας!
Βρείτε μας και στη σελίδα μας στο Facebook: