- Διαφήμιση -

Απόκριες: Tα έθιμα της Ελλάδας

Η πρώ­τη εβδο­μά­δα των Απο­κριών που τελειώ­νει την Κυρια­κή του Ασώ­του, λέγε­ται και Προ­φω­νή, επει­δή παλιά προ­φω­νού­σαν, δηλα­δή δια­λα­λού­σαν ότι άρχι­ζαν οι Από­κριες. Η δεύ­τε­ρη εβδο­μά­δα λέγε­ται Κρε­α­τι­νή ή της Κρε­ο­φά­γου, επει­δή έτρω­γαν κρέ­ας και δεν νήστευαν ούτε την Τετάρ­τη ή την Παρα­σκευή. Η εβδο­μά­δα αυτή γιορ­τά­ζε­ται με γλέ­ντια και φαγο­πό­τια χωρίς κανέ­να θρη­σκευ­τι­κό περιο­ρι­σμό. Η Κυρια­κή της εβδο­μά­δας αυτής, η Κυρια­κή της Από­κρεω ‑και συνεκ­δο­χι­κά ολό­κλη­ρη η περί­ο­δος από την είσο­δο του Τριω­δί­ου μέχρι την Καθα­ρά Δευ­τέ­ρα- ονο­μά­στη­κε έτσι, επει­δή συνη­θί­ζε­ται να μην τρώ­νε κρέ­ας οι Χρι­στια­νοί, δηλα­δή «να απέ­χουν από το κρέ­ας». Η τρί­τη εβδο­μά­δα λέγε­ται Τυρι­νή ή της Τυρο­φά­γου, επει­δή έτρω­γαν γαλα­κτο­κο­μι­κά προ­ϊ­ό­ντα σαν ενδιά­με­ση κατά­στα­ση μετα­ξύ κρε­ο­φα­γί­ας και νηστεί­ας, για να προ­ε­τοι­μα­στούν σιγά — σιγά για τη νηστεία της Σαρα­κο­στής. Ανά­λο­γη με την ελλη­νι­κή λέξη Απο­κριά είναι και η λατι­νι­κή λέξη Καρ­να­βά­λι (Carneval, Carnevale, από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει).

Πάμε μία βόλ­τα να δού­με πως γιορ­τά­ζο­νται οι από­κριες στην Ελλάδα.…

 

περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες εδώ

- Δια­φή­μι­ση -

- Δια­φή­μι­ση -

- Δια­φή­μι­ση -

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.