- Διαφήμιση -

Μήλος: Οι εντυπωσιακές παλαιοχριστιανικές κατακόμβες που προκαλούν δέος

Oι Kατακόμβες της Mήλου είναι το μεγάλο κοινοτικό νεκροταφείο των πρώτων χριστιανικών χρόνων στο νησί.

Οι Κατα­κόμ­βες της Μήλου είναι αρχαίο υπό­γειο νεκρο­τα­φείο στη Μήλο, το οποίο χρο­νο­λο­γεί­ται από τους πρω­το­χρι­στια­νι­κούς χρό­νους. Βρί­σκο­νται κοντά στην Τρυ­πη­τή και τα ερεί­πια της αρχαί­ας Μήλου. Οι κατα­κόμ­βες απο­τε­λού­νται από υπό­γειες αίθου­σες και δια­δρό­μους λαξευ­μέ­νους στον μαλα­κό ηφαι­στεια­κό τόφ­φο, ενώ κοντά σε αυτές βρί­σκο­νται και άλλοι τάφοι. Οι κατα­κόμ­βες χωρί­ζο­νται σε τρεις επι­μέ­ρους ομά­δες με συνο­λι­κά πέντε δια­δρό­μους κατά μήκος των οποί­ων έχουν λαξευ­τοί οι τάφοι. Είναι επι­σκέ­ψι­μες για το κοινό.

Οι Κατα­κόμ­βες της Μήλου ήταν γνω­στές στους ντό­πιους κατοί­κους ως «Ελλη­νι­κή Σπη­λιά» και απο­τε­λού­σαν χώρο λατρεί­ας πέρα από κοι­μη­τή­ρια. Παρό­λα’ αυτά, μετά τους σει­σμούς του 6ου αιώ­να μ.Χ., όλα θάφτη­καν κάτω από τερά­στιους όγκους. Μόλις το 1844, ο αρχαιο­λό­γος Ludwig Ross, επι­χεί­ρη­σε την πρώ­τη ανα­σκα­φή θεω­ρώ­ντας ότι θα έβρι­σκε τις Κατα­κόμ­βες άθι­κτες. Δυστυ­χώς απο­δεί­χτη­κε ότι είχαν υπο­στεί αρκε­τές συλή­σεις. Λίγα χρό­νια αργό­τε­ρα, το 1878, τις επι­σκέ­φτη­κε ο Γάλ­λος αρχαιο­λό­γος Ch. Bayet και το 1907 ο Γεώρ­γιος Λαμπά­κης. Ωστό­σο, η συστη­μα­τι­κή τους έρευ­να πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε από τον Γεώρ­γιο Σωτη­ρί­ου, το 1928.

Πώς ήταν οι κατακόμβες

Η μελέ­τη του Σωτη­ρί­ου αρχι­κά απέ­δει­ξε πως η μορ­φή των Κατα­κομ­βών ήταν τρεις μεγά­λες ανε­ξάρ­τη­τες υπό­γειες στο­ές (Α,Β,Γ) λαξευ­μέ­νες στον πορώ­δη ηφαι­στεια­κό βρά­χο που η κάθε μια συν­δε­ό­ταν με άλλες μικρό­τε­ρες. Πλέ­ον απο­τε­λούν σύμπλεγ­μα, καθώς οι τρεις κεντρι­κές στο­ές συγκοι­νω­νούν μετα­ξύ τους με νεό­τε­ρες δια­νοί­ξεις που κατα­σκευά­στη­καν τον 20ο αι. Το σύμπλεγ­μα συμπλη­ρώ­νει ένας οικο­γε­νεια­κός νεκρι­κός θάλα­μος (cubiculum)…

 

περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες εδώ

Βρεί­τε μας και στη σελί­δα μας στο Facebook:

Η Μήλος σήμερα

 

- Δια­φή­μι­ση -

- Δια­φή­μι­ση -

- Δια­φή­μι­ση -

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.