Μήλος: Οι εντυπωσιακές παλαιοχριστιανικές κατακόμβες που προκαλούν δέος
Oι Kατακόμβες της Mήλου είναι το μεγάλο κοινοτικό νεκροταφείο των πρώτων χριστιανικών χρόνων στο νησί.
Οι Κατακόμβες της Μήλου είναι αρχαίο υπόγειο νεκροταφείο στη Μήλο, το οποίο χρονολογείται από τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους. Βρίσκονται κοντά στην Τρυπητή και τα ερείπια της αρχαίας Μήλου. Οι κατακόμβες αποτελούνται από υπόγειες αίθουσες και διαδρόμους λαξευμένους στον μαλακό ηφαιστειακό τόφφο, ενώ κοντά σε αυτές βρίσκονται και άλλοι τάφοι. Οι κατακόμβες χωρίζονται σε τρεις επιμέρους ομάδες με συνολικά πέντε διαδρόμους κατά μήκος των οποίων έχουν λαξευτοί οι τάφοι. Είναι επισκέψιμες για το κοινό.
Οι Κατακόμβες της Μήλου ήταν γνωστές στους ντόπιους κατοίκους ως «Ελληνική Σπηλιά» και αποτελούσαν χώρο λατρείας πέρα από κοιμητήρια. Παρόλα’ αυτά, μετά τους σεισμούς του 6ου αιώνα μ.Χ., όλα θάφτηκαν κάτω από τεράστιους όγκους. Μόλις το 1844, ο αρχαιολόγος Ludwig Ross, επιχείρησε την πρώτη ανασκαφή θεωρώντας ότι θα έβρισκε τις Κατακόμβες άθικτες. Δυστυχώς αποδείχτηκε ότι είχαν υποστεί αρκετές συλήσεις. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1878, τις επισκέφτηκε ο Γάλλος αρχαιολόγος Ch. Bayet και το 1907 ο Γεώργιος Λαμπάκης. Ωστόσο, η συστηματική τους έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Γεώργιο Σωτηρίου, το 1928.
Πώς ήταν οι κατακόμβες
Η μελέτη του Σωτηρίου αρχικά απέδειξε πως η μορφή των Κατακομβών ήταν τρεις μεγάλες ανεξάρτητες υπόγειες στοές (Α,Β,Γ) λαξευμένες στον πορώδη ηφαιστειακό βράχο που η κάθε μια συνδεόταν με άλλες μικρότερες. Πλέον αποτελούν σύμπλεγμα, καθώς οι τρεις κεντρικές στοές συγκοινωνούν μεταξύ τους με νεότερες διανοίξεις που κατασκευάστηκαν τον 20ο αι. Το σύμπλεγμα συμπληρώνει ένας οικογενειακός νεκρικός θάλαμος (cubiculum)…
περισσότερες πληροφορίες εδώ
Βρείτε μας και στη σελίδα μας στο Facebook: