Η μεγάλη Αμερικανική υποχώρηση και η γέννηση μιας νέας παγκόσμιας τάξης: Από την ηγεμονία στην πολυπολικότητα
του Στέρτσου Χαράλαμπου
Πρόλογος: Το τέλος μιας εποχής, το ξημέρωμα μιας άλλης
Ήταν μια εποχή όπου οι ΗΠΑ δεν κυβερνούσαν απλώς, αλλά καθόριζαν τον ρυθμό του κόσμου. Από το Χόλιγουντ μέχρι το Χάρβαρντ, από το ΝΑΤΟ μέχρι το ΔΝΤ, η αστερόεσσα κυμάτιζε ως το παγκόσμιο σύμβολο ισχύος και σταθερότητας. Η δεκαετία του 1990 έμοιαζε με θρίαμβο της Δύσης – ένας “μονοπολικός κόσμος”, όπως τον ονόμασαν.
Σήμερα όμως, το τοπίο θυμίζει λιγότερο Pax Americana και περισσότερο γεωπολιτική Βαβέλ. Οι παλαιοί κανόνες ξεθωριάζουν. Οι άλλοτε σιωπηλοί παίκτες σηκώνουν κεφάλι. Κι ενώ η Ουάσινγκτον παλεύει με τα φαντάσματα του παρελθόντος της, ο κόσμος κινείται προς μια νέα εποχή – ασταθή, απρόβλεπτη, πολυπολική.
1. Η αυτοκρατορία σε αναδίπλωση: Η Αμερική του 21ου αιώνα
Εσωτερική θύελλα: Ρωγμές στο σώμα της υπερδύναμης
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν απλώς ένα πολιτικό comeback – ήταν σεισμός. Οι απειλές για διώξεις πολιτικών αντιπάλων του, η έντονη ρητορική, η πόλωση, και η διαρκής αμφισβήτηση των θεσμών υπογραμμίζουν μια κοινωνία σε κρίση ταυτότητας. Οι κοινωνικές εντάσεις κορυφώνονται, ενώ η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το Κογκρέσο και τη Δικαιοσύνη βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά.
Παράλληλα, η οικονομική πολιτική του Τραμπ επιστρέφει στις λογικές του προστατευτισμού: οι νέοι δασμοί—που φτάνουν έως 54% για την Κίνα και 20% για προϊόντα από την ΕΕ—αναζωπυρώνουν τους εμπορικούς πολέμους .
Σε διεθνές επίπεδο, η διοίκηση Τραμπ εξετάζει ακόμα και την αποχώρηση από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και ίσως ακόμη και το ΝΑΤΟ, σε μια έντονα εσωστρεφή στρατηγική αναδίπλωσης.
Εξωτερικό μέτωπο: Η αυτοκρατορία που χάνει έδαφος
Στην Ουκρανία, ο Τραμπ εμφανίζεται επιφυλακτικός προς τον Ζελένσκι, ανατρέποντας την προηγούμενη γραμμή της Ουάσινγκτον, και επαναπροσεγγίζοντας τη Μόσχα . Η αμερικανική στήριξη μειώνεται, ενώ το γεωπολιτικό κενό επιχειρεί να καλύψει η ΕΕ με περιορισμένα μέσα.
Στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ αποτυγχάνουν να σταθεροποιήσουν περιοχές όπως η Συρία και η Γάζα, αφήνοντας πίσω τους ένα κενό που σπεύδουν να καλύψουν περιφερειακοί παίκτες όπως το Ιράν και η Τουρκία .
Η πιο ανησυχητική ίσως προοπτική είναι η πιθανή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Ευρώπη—πάνω από 65.000 άνδρες βρίσκονται διασκορπισμένοι σε βάσεις, κυρίως στη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία. Μια τέτοια εξέλιξη θα αφήσει την Ευρώπη έκθετη σε πιθανή ρωσική πίεση χωρίς την αμερικανική «ομπρέλα».
2. Το νέο γεωπολιτικό μωσαϊκό: Πολυπολικότητα αντί ηγεμονίας
Ο κόσμος δεν περιμένει. Καθώς η αμερικανική επιρροή φθίνει, μια νέα γεωπολιτική παρτιτούρα γράφεται – χωρίς μαέστρο, αλλά με πολλούς και συχνά ανταγωνιστικούς πρωταγωνιστές.
Οι νέοι πρωταγωνιστές
-
Κίνα: Η κινεζική διπλωματία και επενδυτική επιθετικότητα μέσω της Πρωτοβουλίας «Ζώνη και Δρόμος» (BRI) προσδίδει στο Πεκίνο τεράστια επιρροή σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική. Η τεχνολογική της ισχύς σε τομείς όπως το 5G και η τεχνητή νοημοσύνη την καθιστούν κεντρικό παίκτη του 21ου αιώνα.
-
Ρωσία: Παρά τις κυρώσεις, η Μόσχα διατηρεί τον έλεγχο κρίσιμων ενεργειακών πηγών και συνεχίζει να ασκεί στρατιωτική πίεση στην Ανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο [27].
-
Ινδία: Ένας αναδυόμενος γίγαντας που διατηρεί καλές σχέσεις με τη Δύση, αλλά δεν εγκαταλείπει τη δική της ανεξάρτητη στρατηγική—ιδιαίτερα στον Ινδο-Ειρηνικό.
-
Τουρκία: Μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά συχνά σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Οι παρεμβάσεις της στη Συρία, στη Λιβύη και στον Νότιο Καύκασο δείχνουν μια χώρα με γεωπολιτικές φιλοδοξίες .
-
Ευρωπαϊκή Ένωση: Παρά την οικονομική της ισχύ, αδυνατεί να μετασχηματιστεί σε γεωπολιτική δύναμη. Οι εσωτερικές αντιθέσεις και η απουσία κοινής εξωτερικής πολιτικής την καθιστούν διστακτική.
Ο κίνδυνος κατακερματισμού
Ο νέος προστατευτισμός μπορεί να οδηγήσει σε:
-
Διάσπαση του κόσμου σε τρία ανταγωνιστικά οικονομικά μπλοκ: ΗΠΑ, Κίνα, ΕΕ .
-
Αντι-αμερικανικές συμμαχίες όπως η Κίνα-Ρωσία-Ιράν, που επιδιώκουν να αμφισβητήσουν την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων .
3. Η Ευρώπη στο μεταίχμιο: Από τη σκιά στην αυτονομία;
Η Ευρώπη καλείται να αποφασίσει: θα παραμείνει ουραγός στις εξελίξεις ή θα αναλάβει ενεργό ρόλο στο νέο γεωπολιτικό τοπίο;
Η αμυντική της εξάρτηση από τις ΗΠΑ αποκαλύπτεται επικίνδυνη σε ένα σκηνικό όπου η Ουάσινγκτον αποσύρεται. Οι οικονομικές πιέσεις, λόγω των δασμών στις εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων, είναι ένα ακόμη πλήγμα . Την ίδια στιγμή, η πολιτική αστάθεια, η άνοδος της ακροδεξιάς και το μεταναστευτικό επιτείνουν τον κατακερματισμό στο εσωτερικό της.
Η στρατηγική αυτονομία δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα.
4. Το μέλλον: Κατακερματισμός ή νέοι κανόνες συμβίωσης;
Σενάριο 1: Παγκόσμιος κατακερματισμός
Ο κόσμος χωρίζεται σε ανταγωνιστικά στρατόπεδα. Το εμπόριο γίνεται όπλο, οι δασμοί αυξάνονται, και οι συγκρούσεις μεταφέρονται από τις αίθουσες διαπραγματεύσεων στα πεδία μάχης .
Σενάριο 2: Συναινετική πολυπολικότητα
Ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, όπου οι μεγάλες δυνάμεις αποδέχονται την ανάγκη συμβίωσης και οικοδομούν ένα νέο, πολύπλοκο αλλά λειτουργικό σύστημα συνεννόησης.
Η Ιστορία δεν περιμένει
Ο κόσμος δεν αλλάζει. Έχει ήδη αλλάξει.
Η εποχή της αμερικανικής μονοκρατορίας ανήκει στο παρελθόν. Μπροστά μας απλώνεται ένας πολυκεντρικός κόσμος, γεμάτος αβεβαιότητες—αλλά και ευκαιρίες. Η Ιστορία μάς χτυπά την πόρτα. Το ερώτημα είναι: θα την ανοίξουμε προετοιμασμένοι ή αιφνιδιασμένοι;
Πηγές
-
notia.gr – Ο Τραμπ και το νέο παγκόσμιο σκηνικό
-
Libre – Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ
-
Έθνος – Το οικονομικό πείραμα του Τραμπ
-
EL – Πιθανή αποχώρηση ΗΠΑ από την Ευρώπη
-
in.gr – Ο κίνδυνος ενός νέου παγκόσμιου πολέμου
-
Libre.gr – Τουρκία και νέα γεωπολιτική ιεραρχία
-
ΕΘΝΟΣ – Σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία
-
Politico.eu – Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές υπό πίεση
-
CNBC – Η πιθανότητα αποχώρησης ΗΠΑ από τον ΟΗΕ
Βιβλιογραφία
-
Alfred W. McCoy, In the Shadows of the American Century
-
Fareed Zakaria, The Post-American World
-
John J. Mearsheimer, The Great Delusion
Βρείτε μας και στη σελίδα μας στο Facebook: Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις σήμερα