Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ στην Κόνιτσα: Δεν κλείνει μέχρι νεωτέρας
Στον αέρα η παραμονή της σε Πάργα - Παραμυθιά
του Χάρη Στεργίου
Παρότι είχε κατέβει το πρωί η πινακίδα της τράπεζας Πειραιώς στην Κόνιτσα το απόγευμα επανατοποθετήθηκε προφανώς μετά από πιέσεις της τοπικής κοινωνίας που βλέπει έναν ολόκληρο ακριτικό δήμο να μένει χωρίς τράπεζα. Οι πιέσεις και οι διαβουλεύσεις προφανώς συνεχίζονται μεταξύ των υπεύθυνων. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να υποχρεώσει τις συστημικές τράπεζες να διατηρούν έστω ένα κατάστημα σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας αλλιώς θα είναι υπεύθυνη για την περαιτέρω οικονομική αποδυνάμωση των περιοχών αυτών.
Φυσικά η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ικανοποίηση στους κατοίκους αλλά το θέμα είναι η απόφαση αυτή να είναι μακροχρόνια κι όχι πρόσκαιρη. Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ρόμπολος δήλωσε χθες στο στον «Πρωινό Λόγο» ότι εάν κλείσει η Πειραιώς θα υποβάλει την παραίτησή του από το Συμβούλιο
Αβέβαιη επίσης παραμένει η τύχη των καταστημάτων της Πειραιώς στην Πάργα, στην Παραμυθιά αλλά ακόμα και στην Αρτα όπου η Πειραιώς συμπεριέλαβε ανάμεσα στα 63 καταστήματα που θα κλείσει. Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν μεσούσης της τουριστικής περιόδου πράγμα που δημιούργησε δικαιολογημένη ανησυχία σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς μιλώντας στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας ανέφερε ότι ο Δήμος θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα προς την διοίκηση της Τράπεζας προκειμένου να αναθεωρήσει την απόφασή της. Το ίδιο δήλωσαν πως θα πράξουν και δήμαρχοι άλλων περιοχών.
Πολλοί φορείς , κινήσεις πολιτών έχουν αντιδράσει υποστηρίζοντας πως “είναι απαράδεκτο οι τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με τα λεφτά του ελληνικού λαού, ο οποίος τις πλήρωσε με τα 3 μνημόνια όλων των συγκυβερνήσεων, με το ευρωμνημόνιο διαρκείας της προηγούμενης κυβέρνησης που συνεχίζεται με τα βάρβαρα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης, να προχωρούν σε κλείσιμο των καταστημάτων τους.
Είναι απαράδεκτο οι τράπεζες που έλαβαν ως συνολική στήριξη πάνω από 350 δις ευρώ από το 2008, σήμερα να προχωρούν σε κλείσιμο καταστημάτων, στη λογική περιστολής του κόστους.
“Σε μια περίοδο όπου η οικονομία δοκιμάζεται υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι “αντί να ανοίγουν καταστήματα για να εξυπηρετείται ο κόσμος για τις ανάγκες του, να μην ταλαιπωρείται και να μην περιμένει σε ουρές ή να κάνει χιλιόμετρα να βρει ένα κατάστημα, οι τράπεζες κλείνουν καταστήματα ειδικά στην επαρχία που σημαίνει μετακίνηση αρκετών χιλιομέτρων με ότι αυτό συνεπάγεται ειδικά για τους συνταξιούχους! Την ίδια ώρα που τα μεγαλοστελέχη των τραπεζών αμείβονται με δεκάδες χιλιάδες ευρώ το καθένα.
Ο λεγόμενος εκσυγχρονισμός των τραπεζών περνάει πάνω από τις πλάτες της δοκιμαζόμενης πελατείας ή του προσωπικού της που μειώνεται με προγράμματα εθελούσιων εξόδων, ενώ θα έπρεπε να είναι υπέρ του κοινωνικού συνόλου: με διαδικασίες γρήγορης εξυπηρέτησης και όχι ταλαιπωρίας, με διαγραφή χρεών των ανέργων και της φτωχών λαϊκών στρωμάτων με πτώση των ληστρικών επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια και φιλολαϊκή πολιτική, με καταστήματα παντού για εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.”
Βρείτε μας και στη σελίδα μας στο Facebook: