- Διαφήμιση -

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΟ ΚΥΡΙΑΚΙ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

Ενό­ψει της τελευ­ταί­ας Κυρια­κής της Απο­κριάς & της Καθα­ρά Δευ­τέ­ρας σε επο­χές με δια­σφα­λι­σμέ­να τα βασι­κά αγα­θά της υγεί­ας και της ειρή­νης και με την επι­μέ­λεια και τον συντο­νι­σμό της Τοπι­κής Αυτοδιοίκησης,για μια πολύ­πλευ­ρη Πολι­τι­στι­κή δρά­ση & ανά­πτυ­ξη, πραγ­μα­το­ποιού­νταν οι εκδη­λώ­σεις του Καρ­νά­βα­λου στο Κυριάκι .
Η Κοι­νό­τη­τα σε συνερ­γα­σία με τον Πολι­τι­στι­κό Σύλ­λο­γο, τα Σχο­λεία κ.α μαζι­κούς φορείς του χωριού, προ­ε­τοί­μα­ζαν από το 1984 & έκτο­τε για δεκαετίες,τα σατυ­ρι­κά άρμα­τα με θέμα­τα επι­και­ρό­τη­τας , που με προ­πο­μπό τον Βασι­λιά Καρ­νά­βα­λο έκα­ναν παρέ­λα­ση στον κεντρι­κό δρό­μο του χωριού με κατεύ­θυν­ση την κεντρι­κή πλα­τεία . Εκεί γινό­ταν η αξιο­λό­γη­ση των αρμά­των από την επι­τρο­πή, η επί­δο­ση των επά­θλων των τριών πρώ­των αρμά­των και η καύ­ση του Βασι­λιά Καρ­νά­βα­λου έκλει­νε την παρά­στα­ση την Καθαρά
Δευ­τέ­ρα .
Στον ίδιο χώρο σε στη­μέ­νη Σαρα­κο­στια­νή ταβέρ­να σερ­βί­ρο­νταν σ’ όλους τους παρευ­ρι­σκό­με­νους σαρα­κο­στια­νά & κρασί .
Οι εκδη­λώ­σεις έκλει­ναν με συλ­λο­γι­κό γλέ­ντι, τρα­γου­δι, χορό με όλους τους Καρναβαλιστές
.
Δένο­ντας αυτές τις εκδη­λώ­σεις με την Παρά­δο­ση _ τα ήθη & έθι­μα του Κυρια­κί­ου πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με μεγά­λη επι­τυ­χία τα έτη 1986_1987 η ανα­πα­ρά­στα­ση του Αρβα­νί­τι­κου Γάμου _ενός σημα­ντι­κού θεσμού μέσα στην Αρβα­νί­τι­κη κοι­νω­νία με πλού­σια έθιμα .
Στό­χος της ανα­πα­ρά­στα­σης ήταν αφ’ ενός μεν να γίνει κατα­γρα­φή των τοπι­κών εθί­μων γύρω από τον γάμο & αφ’ ετέ­ρου να σατυ­ρι­στούν μύθοι, ταμπού, πολι­τι­στι­κά πρό­τυ­πα, θρη­σκευ­τι­κές αντι­λή­ψεις του κοι­νω­νι­κού συστή­μα­τος με σκο­πό την εξά­λει­ψης τους .
” Στην εξε­λισ­σό­με­νη δια­δι­κα­σία του Αρβα­νί­τι­κου Γάμου είναι ολο­φά­νε­ρα τα στοι­χεία της επί­δρα­σης από­λυ­τα συνή­θως του κοι­νω­νι­κού περι­βάλ­λο­ντος πάνω στο άτο­μο. Υιο­θε­τεί τυφλά τα πρό­τυ­πα της συμπε­ρι­φο­ράς , που του προ­τεί­νο­νται στα πλαί­σια της κοι­νω­νι­κο­ποί­η­σής του και των ανθρω­πί­νων σχέ­σε­ων” ανα­φέ­ρε­ται στο σχε­τι­κό δημο­σί­ευ­μα Τοπι­κής εφη­με­ρί­δας της εποχής .
Στην δια­δι­κα­σία προ­ε­τοι­μα­σί­ας & παρου­σί­α­σης του Αρβα­νί­τι­κου Γάμου συμ­με­τεί­χαν Κυρια­κιώ­τισ­σες & Κυρια­κιώ­τες και ήταν μια μεγά­λη γιορ­τή η προ­ερ­γα­σία από την κατα­γρα­φή του κει­μέ­νου, την σύν­θε­ση, τις πρό­βες μέχρι την τελι­κή παρουσίαση …
Πρό­ε­δρος Κοι­νό­τη­τας την επο­χή αυτή ήταν ο Γιάν­νης Πού­λος & Πρό­ε­δρος Πολι­τι­στι­κού Συλ­λό­γου ο Γιάν­νης Λ. Ζώνας .
Την επι­μέ­λεια του Αρβα­νί­τι­κου Γάμου είχε η
Κατε­ρί­να Κοσκό­βο­λη .
Κατα­θέ­του­με ένα αντι­προ­σω­πευ­τι­κό κομμάτι :
=====================================
“Τρα­ντα­φυλ­λιέ εμπούκουρ
τ’ τ κέσιη πούθουρ
μόη τρα­ντα­φυλ­λιέ μπουμπουκιάρε
τ’ τ’ κέσιη ρεβωνιάρε “.
===================================
“Τρια­ντά­φυλ­λο όμορφο
να σε είχα φιλήσει
καλέ τρια­ντα­φυλ­λιά μπουμπουκιασμενη
να σε είχα αρρα­βω­νια­στι­κιά μου …”
===================================
Καλές Από­κριες & καλή Σαρακοστή
με υγεία & ειρή­νη παντού ..!!

- Δια­φή­μι­ση -

- Δια­φή­μι­ση -

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.