Ενόψει της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς & της Καθαρά Δευτέρας σε εποχές με διασφαλισμένα τα βασικά αγαθά της υγείας και της ειρήνης και με την επιμέλεια και τον συντονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,για μια πολύπλευρη Πολιτιστική δράση & ανάπτυξη, πραγματοποιούνταν οι εκδηλώσεις του Καρνάβαλου στο Κυριάκι .
Η Κοινότητα σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, τα Σχολεία κ.α μαζικούς φορείς του χωριού, προετοίμαζαν από το 1984 & έκτοτε για δεκαετίες,τα σατυρικά άρματα με θέματα επικαιρότητας , που με προπομπό τον Βασιλιά Καρνάβαλο έκαναν παρέλαση στον κεντρικό δρόμο του χωριού με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία . Εκεί γινόταν η αξιολόγηση των αρμάτων από την επιτροπή, η επίδοση των επάθλων των τριών πρώτων αρμάτων και η καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου έκλεινε την παράσταση την Καθαρά
Δευτέρα .
Στον ίδιο χώρο σε στημένη Σαρακοστιανή ταβέρνα σερβίρονταν σ’ όλους τους παρευρισκόμενους σαρακοστιανά & κρασί .
Οι εκδηλώσεις έκλειναν με συλλογικό γλέντι, τραγουδι, χορό με όλους τους Καρναβαλιστές
.
Δένοντας αυτές τις εκδηλώσεις με την Παράδοση _ τα ήθη & έθιμα του Κυριακίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τα έτη 1986_1987 η αναπαράσταση του Αρβανίτικου Γάμου _ενός σημαντικού θεσμού μέσα στην Αρβανίτικη κοινωνία με πλούσια έθιμα .
Στόχος της αναπαράστασης ήταν αφ’ ενός μεν να γίνει καταγραφή των τοπικών εθίμων γύρω από τον γάμο & αφ’ ετέρου να σατυριστούν μύθοι, ταμπού, πολιτιστικά πρότυπα, θρησκευτικές αντιλήψεις του κοινωνικού συστήματος με σκοπό την εξάλειψης τους .
” Στην εξελισσόμενη διαδικασία του Αρβανίτικου Γάμου είναι ολοφάνερα τα στοιχεία της επίδρασης απόλυτα συνήθως του κοινωνικού περιβάλλοντος πάνω στο άτομο. Υιοθετεί τυφλά τα πρότυπα της συμπεριφοράς , που του προτείνονται στα πλαίσια της κοινωνικοποίησής του και των ανθρωπίνων σχέσεων” αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα Τοπικής εφημερίδας της εποχής .
Στην διαδικασία προετοιμασίας & παρουσίασης του Αρβανίτικου Γάμου συμμετείχαν Κυριακιώτισσες & Κυριακιώτες και ήταν μια μεγάλη γιορτή η προεργασία από την καταγραφή του κειμένου, την σύνθεση, τις πρόβες μέχρι την τελική παρουσίαση …
Πρόεδρος Κοινότητας την εποχή αυτή ήταν ο Γιάννης Πούλος & Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου ο Γιάννης Λ. Ζώνας .
Την επιμέλεια του Αρβανίτικου Γάμου είχε η
Κατερίνα Κοσκόβολη .
Καταθέτουμε ένα αντιπροσωπευτικό κομμάτι :
=====================================
“Τρανταφυλλιέ εμπούκουρ
τ’ τ κέσιη πούθουρ
μόη τρανταφυλλιέ μπουμπουκιάρε
τ’ τ’ κέσιη ρεβωνιάρε “.
===================================
“Τριαντάφυλλο όμορφο
να σε είχα φιλήσει
καλέ τριανταφυλλιά μπουμπουκιασμενη
να σε είχα αρραβωνιαστικιά μου …”
===================================
Καλές Απόκριες & καλή Σαρακοστή
με υγεία & ειρήνη παντού ..!!
You might also like