- Διαφήμιση -

«Έξυπνες Πόλεις» κοινωνικής συμμετοχής και επιχειρηματικότητας

Στρα­τη­γι­κό Σχέ­διο Συμ­βου­λευ­τι­κής και Εφαρ­μο­γών ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ με Τοπι­κές Κοι­νω­νι­κές Συμπρά­ξεις για ΟΤΑ και φορείς κοι­νω­νι­κής επιχειρηματικότητας

Η Πανελ­λή­νια Ένω­ση Συμπρά­ξε­ων Κοι­νω­νι­κής Οικο­νο­μί­ας – Π.Ε.Σ.Κ.Ο. και οι συμ­βου­λευ­τι­κοί φορείς ΙΝΜΕΚΟ ΑΜΚΕ και η ΚΟΙΝΩΝΙΑ 3/3 ΑΜΚΕ οι οποί­οι είναι εξει­δι­κευ­μέ­νοι και έμπει­ροι φορείς για τους θεσμούς και εφαρ­μο­γές της Κοι­νω­νι­κής Οικο­νο­μί­ας (Κ.Ο.), έχο­ντας ως βάση το Στρα­τη­γι­κό Σχέ­δια­σμό Συμ­βου­λευ­τι­κής και Εφαρ­μο­γών ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ υπο­στη­ρί­ζουν με τεχνο­γνω­σία μια σει­ρά από Δήμους στην αξιο­ποί­η­ση υλι­κών και ενερ­γο­ποί­η­ση ανθρώ­πι­νων πόρων στο πλαί­σιο της ανά­πτυ­ξης της Κοι­νω­νι­κής Επιχειρηματικότητας.

Πρό­κει­ται για τους φορείς που διορ­γά­νω­σαν τον Ιού­νιο του 2016 το πρώ­το πανελ­λή­νιο ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ σε συνερ­γα­σία με το Πάντειο Πανε­πι­στή­μιο, το οποίο σημεί­ω­σε μεγά­λη επι­τυ­χία με συμ­με­το­χή 600 περί­που εκπρο­σώ­πων φορέ­ων της Κ.Ο., καθώς και το επι­μορ­φω­τι­κό πρό­γραμ­μα «ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» στους Δήμους Λάρι­σας, Ερυ­μάν­θου (με τη συμ­με­το­χή της Περι­φέ­ρεια Δυτι­κής Ελλά­δας και Αγιάς Θεσ­σα­λί­ας). Αντί­στοι­χες ημε­ρί­δες έχουν γίνει στην Τρί­πο­λη, Χαλ­κί­δα και Δήμο Ευρώ­τα, ενώ έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί επί­σης άμε­σα ανά­λο­γες επι­μορ­φω­τι­κές εκδη­λώ­σεις για το Δήμο Θεσ­σα­λο­νί­κης και τον Δήμο Ήλιδας.

Το σημα­ντι­κό­τε­ρο έργο που έχει δια­μορ­φώ­σει  η Σύμπρα­ξη Συμ­βου­λευ­τι­κής για την Κοι­νω­νι­κή Οικο­νο­μία είναι το Στρα­τη­γι­κό Σχέ­διο Εφαρ­μο­γής της Κοι­νω­νι­κής Οικο­νο­μί­ας σε Τοπι­κές Κοι­νω­νί­ες με την Σύμπρα­ξη των Δήμων, το οποίο προ­βλέ­πει όλη την δια­δι­κα­σία ανά­δει­ξης και οργά­νω­σης, σε τοπι­κό επί­πε­δο, τόσο των δια­θέ­σι­μων πόρων, όσο και του Κοι­νω­νι­κού Κεφα­λαί­ου και του Επι­χει­ρη­μα­τι­κού Υπο­κει­μέ­νου που θα αξιο­ποι­ή­σει και υλο­ποι­ή­σει το Στρα­τη­γι­κό Σχεδιασμό.

Στο πλαί­σιο αυτό η σύμπρα­ξή μας προ­τεί­νει συνερ­γα­σία με τους Δήμους, ώστε να ανα­λά­βει την εκπό­νη­ση και αξιοποίηση/υλοποίηση του Στρα­τη­γι­κού Σχε­δί­ου, διεκ­πε­ραιώ­νο­ντας όλες τις διαδικασίες/ εργασίες/ ενέρ­γειες που ανα­φέ­ρο­νται στην μεθοδολογία.

ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

«Έξυ­πνες Πόλεις Κοι­νω­νι­κής Συμ­με­το­χής και Επιχειρηματικότητας»

Ο εκσυγ­χρο­νι­σμός και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των ΟΤΑ στην επο­χή μας, σύμ­φω­να με την διε­θνή εμπει­ρία για μια σει­ρά από αντι­κει­με­νι­κούς λόγους, περ­νά­ει μέσα από τους θεσμούς και εφαρ­μο­γές κοι­νω­νι­κής οικο­νο­μί­ας και κοι­νω­νι­κής επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας. Οι χώρες και οι ΟΤΑ που επεν­δύ­ουν θεσμι­κά και πρα­κτι­κά στην κοι­νω­νι­κή επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα μειώ­νουν το  λει­τουρ­γι­κό κόστος και αυξά­νουν την κοι­νω­νι­κή  ωφέ­λεια για τους πολίτες.

Το κλει­δί της και­νο­το­μί­ας για τις «Έξυ­πνες Πόλεις» άλλω­στε δεν είναι μόνο οι νέες προηγ­μέ­νες τεχνο­λο­γί­ες, αλλά αυτές που που προ­ω­θούν ταυ­τό­χρο­να τις θεσμι­κές και οργα­νω­τι­κές και­νο­το­μί­ες εξα­σφα­λί­ζο­ντας την συμ­με­το­χι­κό­τη­τα και δημιουρ­γι­κό­τη­τα του Πολί­τη στην τοπι­κή δημο­κρα­τία και την κοι­νω­νι­κή οικο­νο­μία, ενερ­γο­ποιώ­ντας το σύνο­λο των δια­θέ­σι­μων υλι­κών και ανθρώ­πι­νων πόρων.

Ο κοι­νω­νι­κός απο­κλει­σμός και η ανερ­γία που πλήτ­τει σήμε­ρα αναμ­φί­βο­λα τις κοι­νω­νί­ες είναι ταυ­τό­χρο­να αίτιο και απο­τέ­λε­σμα μιας  ανα­χρο­νι­στι­κής αντί­λη­ψης στη δια­χεί­ρι­ση των πόρων στη διοί­κη­ση που καθι­στά μεγά­λο μέρος από αυτούς ανενεργούς.

Το Στρα­τη­γι­κό Σχέ­διο δια­πνέ­ε­ται από την αντί­λη­ψη για τις «Έξυ­πνες Πόλεις»  με την κινη­το­ποί­η­ση των ανθρώ­πι­νων πόρων μέσω της Κοι­νω­νι­κής Συμ­με­το­χής και Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας.

Έτσι το Στρα­τη­γι­κό Σχέ­διο Συμ­βου­λευ­τι­κής είναι ανα­γκαίο για την ανα­σύν­θε­ση των πόρων με στό­χο την επέν­δυ­ση στο κοι­νω­νι­κό κεφά­λαιο και της σύζευ­ξης της κοι­νω­νι­κής επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας  με τις ανά­γκες κάθε περιοχής.

Το προ­τει­νό­με­νο Στρα­τη­γι­κό Σχέ­διο Εφαρ­μο­γής της Κοι­νω­νι­κής Οικο­νο­μί­ας  μπο­ρεί να υλο­ποι­η­θεί μέσα από  τις Τοπι­κές Κοι­νω­νι­κές Σύμπρα­ξεις των Δήμων με τους φορείς κοι­νω­νι­κής επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας, αξιο­ποιώ­ντας το νέο νόμο για την κοι­νω­νι­κή οικο­νο­μία 4430/16 και ειδι­κό­τε­ρα για τις τοπι­κές ενώσεις.

Με αυτά τα δεδο­μέ­να το Σχέ­διο περι­λαμ­βά­νει όλη την δια­δι­κα­σία ανά­δει­ξης και οργά­νω­σης, σε τοπι­κό επί­πε­δο, τόσο των δια­θέ­σι­μων πόρων, όσο και του Κοι­νω­νι­κού Κεφα­λαί­ου για την συγκρό­τη­ση Επι­χει­ρη­μα­τι­κού Υπο­κει­μέ­νου που θα αξιο­ποι­ή­σει και υλο­ποι­ή­σει το Στρα­τη­γι­κό Σχε­δια­σμό κοι­νω­νι­κής επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας κι αυτό είναι  προ­α­παι­τού­με­νο της επι­τυ­χί­ας στην εφαρ­μο­γή του στρα­τη­γι­κού σχεδίου.

Η μεθο­δο­λο­γία εκπό­νη­σης και αξιοποίησης/υλοποίησης του Στρα­τη­γι­κού Σχε­δί­ου, η οποία έχει ανα­πτυ­χθεί από την Σύμπρα­ξή μας περι­λαμ­βά­νει τα ακόλουθα:

∙         Αξιο­λό­γη­ση υφι­στα­μέ­νων μελε­τών, κατα­γρα­φών κτλ σχε­τι­κά με ανε­νερ­γούς υλι­κούς πόρους του Δήμου και με τη δυνα­μι­κή των οργα­νώ­σε­ων των Κοι­νω­νί­ας των Πολι­τών σε σχέ­ση με την Κ.Ο.  και συμπλή­ρω­σή τους με έρευ­νες πεδί­ου, όπου απαι­τού­νται, συγκε­κρι­μέ­να για τους σκο­πούς του ως άνω Στρα­τη­γι­κού Σχεδίου

∙         Διορ­γά­νω­ση των απα­ραί­τη­των ημε­ρί­δων και συνα­ντή­σε­ων εργα­σί­ας ενη­μέ­ρω­σης και δια­βού­λευ­σης με εκπρο­σώ­πους της Κοι­νω­νί­ας των Πολιτών.

∙         Ανοι­κτή πρό­σκλη­ση ενδια­φέ­ρο­ντος σε πρώ­τη φάση προς όλους τους φορείς και συλ­λο­γι­κό­τη­τες του Δήμου να κατα­θέ­σουν ιδέ­ες και προ­τά­σεις για την κοι­νω­νι­κή επιχειρηματικότητα.

∙         Αξιο­λό­γη­ση και επι­λο­γή βιώ­σι­μων επι­χει­ρη­μα­τιών προ­τά­σε­ων που μπο­ρούν να τεθούν σε δια­γω­νι­στι­κή δια­δι­κα­σία επι­λο­γής με κατά­θε­ση επι­χει­ρη­μα­τι­κών σχεδίων.

∙         Οργα­νω­τι­κό μοντέ­λο δια­μόρ­φω­σης κοι­νω­νι­κού επι­χει­ρη­μα­τι­κού υπο­κει­μέ­νου για την οργά­νω­ση και λει­τουρ­γία Συνε­ται­ρι­σμών Εργα­ζο­μέ­νων και ΚΟΙΝΣΕΠ (σύμ­φω­να με τον νέο νόμο 4430/2016 για την Κ.Ο.) στα ακό­λου­θα π.χ. αντικείμενα:

ΚΟΙΝΣΕΠ  και συνε­ται­ρι­σμοί εργαζομένων 

στην Καθα­ριό­τη­τα, 

Ανα­κύ­κλω­ση, 

Δια­χεί­ρι­ση πρα­σί­νου κ.ά.

Ενερ­γεια­κοί Συνε­ται­ρι­σμοί και Κατα­να­λω­τι­κοί Συνεταιρισμοί, 

Κοι­νω­νι­κά αγρο­κτή­μα­τα με Δια­χεί­ρι­ση πρα­σί­νου κ.ά.

Κέντρα δημιουρ­γι­κής Απα­σχό­λη­σης Νέων- με συμπρά­ξεις σε κοι­νούς χώρους 

Θεμα­τι­κά πάρκα.

Για όλες τις παρα­πά­νω δρά­σεις και θεμα­τι­κές προ­τεί­νε­ται σχε­δια­σμός και δημιουρ­γία μηχα­νι­σμού υπο­στή­ρι­ξης της εφαρ­μο­γής του Στρα­τη­γι­κού Σχεδίου.

Οφέ­λη και προ­στι­θέ­με­νη αξία (στο επί­πε­δο των Τοπι­κών Κοι­νω­νιών) χωρίς να απαι­τού­νται πρό­σθε­τοι οικο­νο­μι­κοί πόροι:

Εξοικονόμηση/Αξιοποίηση Πόρων

Αύξη­ση της Απασχολησιμότητας

Ενί­σχυ­ση της Επιχειρηματικότητας.

Μειω­μέ­νο κόστος ανά μονά­δα προ­σφε­ρό­με­νης κοι­νω­νι­κής υπηρεσίας.

Αυξη­μέ­νες παρο­χές υπη­ρε­σιών στην τοπι­κή κοι­νω­νία με την ολο­κλη­ρω­μέ­νη αξιο­ποί­η­ση των ανε­νερ­γών δια­θέ­σι­μων υλι­κών πόρων.

Αυξη­μέ­νη από­δο­ση των εργα­σια­κών πόρων από τους συνε­ται­ρι­σμούς εργαζομένων.

Αυξη­μέ­νη κοι­νω­νι­κή ευθύ­νη με το νέο μείγ­μα εργα­σια­κών σχέσεων.

Ενί­σχυ­ση των κοι­νω­νι­κών δομών των Δήμων μέσω της κοι­νω­νι­κής ενσω­μά­τω­σης σε κοι­νω­φε­λείς δρά­σεις των Δήμων.

Ανά­πτυ­ξη της πολι­τι­στι­κής συμ­με­το­χής και της πολι­τι­στι­κής επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας σε επί­πε­δο τοπι­κής κοινωνίας .

Δημιουρ­γι­κή αξιο­ποί­η­ση του ελεύ­θε­ρου χρό­νου στο περι­βάλ­λον και πολιτισμό.

Δημιουρ­γία υλι­κής βάσης για την ανά­πτυ­ξη της συμ­με­το­χι­κής Δημο­κρα­τί­ας στους δήμους που θέλουν να ανα­πτύ­ξουν την θεσμι­κή και κοι­νω­νι­κή και­νο­το­μία π.χ.  Έξυ­πνες Πόλεις Ενερ­γεια­κούς συνε­ται­ρι­σμούς κτλ.

Για την επικοινωνία

Βασί­λης Τακτικός

mail: inmeko@otenet.gr

- Διαφήμιση -

- Δια­φή­μι­ση -

- Δια­φή­μι­ση -

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.