Η Κεραμέως εξαφάνισε τις Κοινωνικές Επιστήμες από το Λύκειο
του Χάρη Στεργίου
Η Κοινωνιολογία είναι ένα μάθημα Ελευθερίας. Ως την υπουργία της Κεραμέως κανείς δεν είχε σκεφθεί να θέσει αυτό το μάθημα εκτός εκπαίδευσης. Ούτε ο Ιωάννης Μεταξάς. Η εμπαθής κυρία Κεραμέως πέταξε την Κοινωνιολογία και μαζί πολλά μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών σαν την τρίχα από το ζυμάρια εν μία νυκτί από το Λύκειο. Θα μπορούσε να είναι και το μεγαλύτερο μορφωτικό έγκλημα της μεταπολίτευσης αν στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας δεν βρισκόταν μικροί άνθρωποι να το αποδεχθούν. Στις σύγχρονες χώρες όλου του κόσμου και σε μια εποχή κοινωνικών ανακατατάξεων είναι τόσο αυτονόητες οι κοινωνικές επιστήμες όπου συνεχώς αναπτύσονται και υποστηρίζουν τη κοινωνική προόδο. Μόνο στη Σοβιετική Ενωση ήταν απαγορευμένη ως αστική επιστήμη.
Στο μυαλό της Κεραμέως το να πετάξεις τις κοινωνικές επιστήμες από το λύκειο, να καταργήσεις τα μαθήματα Δημοκρατίας και να αυξήσεις τις ώρες της Γυμναστικής, των Θρησκευτικών και των Λατινικών λέγεται εκπαιδευτική μεταρρύθμιση! Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε!
Ακατανόητη, αν όχι ένοχη, είναι η στήριξη που της προσέφερε ο πρωθυπουργός και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας
Οι κοινωνικές επιστήμες συνώνυμες του διαφωτισμού και της προόδου συμβαδίζουν με τον πολιτικό φιλελευθερισμό και τα προτάγματα της νεωτερικότητας που αν δεν κάνουμε λάθος αποτελούν μέρος του ιδεολογικού πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της εγκύκλιας γνώσης της κυρίας Κεραμέως στα πανεπιστήμια που σπούδασε.
Είναι επίσης λαμπρό εύρημα πολιτικής ηλιθιότητας να βαφτίζονται οι επιστήμες σε αριστερές και δεξιές, αν ποτέ ειπώθηκε κάτι τέτοιο.
Στις 12 Νοεμβρίου 2022, το Συμβούλιο της Επικρατείας,μετά από προσφυγές εκπαιδευτικών, αποφάνθηκε ότι η κατάργηση των Κοινωνικών Επιστημών από το Λύκειο είναι τυπικά αντισυνταγματική γιατί πλήττει την ανάπτυξη δημοκρατικής παιδείας στους μαθητές.
Μετά από αυτή την απόφαση η κυβέρνηση δεν συντάχθηκε με αυτή την απόφαση και δεν έχει δηλώσει μέχρις στιγμής ότι θα την σεβαστεί. Να υπογραμμίσουμε ότι και το ΠΑΣΟΚ δεν προέβη σε καμιά σχετική δήλωση για επαναφορά των μαθημάτων στην Εκπαίδευση. Να θυμίσουμε ότι η εισαγωγή της Κοινωνιολογίας το 1982 στην Εκπαίδευση ήταν δική του επιλογή.
Το ΣτΕ στην απόφασή του δεν έκανε αναφορά στην ανάγκη επανένταξης της Κοινωνιολογίας αλλά στην ανάγκη επαναφοράς όλων εκείνων των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών όπως:
Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών, Β Λυκείου (Καταργήθηκε από την Κεραμέως)
Σύγχρονος Κόσμος, Β Λυκείου (Καταργήθηκε από την Κεραμέως)
Πολιτική Παιδεία, Β Λυκείου (Μειώθηκαν οι ώρες διδασκαλίας από την Κεραμέως)
Θυμίζουμε ότι η Κοινωνιολογία δεν είχε καταργηθεί ποτέ από μάθημα στα Λύκειο.(Η Κεραμέως το κατάργησε τελείως από τα Λύκεια και όχι μόνο ως μάθημα Πανελλαδικών. Τη θέση του πήραν τα Λατινικά)
Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ για την επαναφορά των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών στο Λύκειο ήταν η στήριξη της Δημοκρατικής Παιδείας.
Την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν την πρόβαλαν ιδιαίτερα τα περισσότερα media καθώς και κόμματα ή εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές παρατάξεις. Οι λόγοι προφανείς. Η υποτίμηση του θέματος και η υπερτίμηση των ενδεχόμενων αντιδράσεων των συντεχνιών στον χώρο της εκπαίδευσης.
«Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα!»