- Διαφήμιση -

Το τσίπουρο και η ιστορία του

Η παρα­γω­γή του τσί­που­ρου χάνε­ται μέσα στο βάθος του χρό­νου, λέγε­ται όμως πως ξεκί­νη­σε τον 14ο αιώ­να στο Άγιο Όρος από μονα­χούς που δια­βιού­σαν εκεί.

Με τα χρό­νια εξα­πλώ­θη­κε σε διά­φο­ρες περιο­χές της Ελλά­δας, κυρί­ως στη Μακε­δο­νία, την Ήπει­ρο, τη Θεσ­σα­λία και τη Κρή­τη. Μέχρι τις τελευ­ταί­ες δεκα­ε­τί­ες του 20ου αιώ­να η παρα­γω­γή τσί­που­ρου γινό­ταν απο­κλει­στι­κά “κατ’ οίκον”, δεν υπήρ­χε δηλα­δή μαζι­κή βιο­μη­χα­νι­κή παραγωγή.

Από παλιά, ένα άχρω­μο αλκο­ο­λού­χο ποτό παρά­γε­ται και πίνε­ται κάθε χρό­νο σε ολό­κλη­ρη τη Μεσόγειο.

Είναι γνω­στό με διά­φο­ρα ονό­μα­τα: τσί­που­ρο, αράκ, γκράπ­πα. Απο­στά­ζε­ται από τα παρα­προ­ϊ­ό­ντα του κρα­σιού, σαν ο άνθρω­πος να θέλη­σε να εκμε­ταλ­λευ­τεί όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρο το αμπέ­λι. Τσί­που­ρο ονο­μά­ζε­ται στην Ελλά­δα το από­σταγ­μα από στέμφυλα.

Παρά­δο­ση στην παρα­γω­γή τσί­που­ρου έχουν η Μακε­δο­νία, η Κρή­τη, η Θεσ­σα­λία, και η Ήπειρος.…

 

περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες εδώ

- Διαφήμιση -

- Δια­φή­μι­ση -

- Διαφήμιση -

- Δια­φή­μι­ση -

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.