Η απόδειξη της Εικασίας του Πουανκαρέ
Το 2000, το Ινστιτούτο Μαθηματικών Κλέι χάριζε βραβεία σε όσους έλυναν βασικά προβλήματα στα μαθηματικά. Η εικασία του Πουανκαρέ ήταν ανάμεσα στα αρχικά επτά Προβλήματα της Χιλιετίας από το Ινστιτούτο Μαθηματικών Κλέι. Η Εικασία του Πουανκαρέ επικέντρωνε πάνω στην τοπολογία.
Αρχίζοντας από το 1981, ο Αμερικανός μαθηματικός Ρίτσαρντ Χάμιλτον ανέπτυξε τη γεωμετρική τεχνική με το όνομα ροή Ρίτσι. Το 2003, ο Πέρελμαν εκμεταλλεύθηκε τη ροή Ρίτσι για να αποδείξει την εικασία του Πουανκαρέ. Μέσω της απόδειξης αυτής κατέχουμε πότε ένα συμπαγές αντικείμενο είναι τοπολογικά ισοδύναμο με μία σφαίρα. Ο Πέρελμαν, σε τρία άρθρα που δημοσίευσε το 2002 και το 2003, απέδειξε την εικασία του Πουανκαρέ, που είχε τεθεί το 1904 και η οποία πριν από τη λύση της θεωρούνταν ως ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα στην τοπολογία.
Φωτογραφιζόμενος στο μετρό
Εθεάθη και φωτογραφήθηκε στο μετρό της πόλης από Ρώσο blogger, εμφανίζεται στις φωτογραφίες με ανατριχιασμένα μαλλιά, γενειάδα και παλιά παπούτσια σχεδόν σαν να ήταν άστεγος ή ζητιάνος. Το Ινστιτούτο Clay ανακοίνωσε την απονομή 1 εκατομμυρίου δολαρίων στον Perelman σχετικά με την εικασία Poincaré, την οποία ο μαθηματικός απέρριψε λέγοντας: «Αν η λύση είναι η σωστή, δεν χρειάζεται άλλο βραβείο.